VI.BE

Bandcamp

Bandcamp is een fantastisch platform voor artiesten die zich thuis voelen in de woelige wateren van het DIY-gebeuren. Alles draait rond transparantie en een eerlijke vergoeding voor de artiest in een direct to fan-model. Het principe is heel eenvoudig: je biedt jouw muziek (digitaal of fysiek), je merchandise of je tickets te koop aan via het platform en je fans betalen rechtstreeks aan jou. 

20.01.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Bandcamp laat je zelf de prijs voor je muziek bepalen: gratis, een vaste prijs, een prijs die de fans zelf kunnen bepalen … Bovendien kan je ook een bepaalde prijs koppelen aan de kwaliteit van de download. Zo kan je bv. een 192 kbps mp3 gratis aanbieden, maar wel geld vragen voor de bestanden in FLAC of Apple Lossless. Streamen kan natuurlijk ook op Bandcamp. Je kan zelfs een maximum aantal gratis streams vastleggen; als een luisteraar dat aantal bereikt heeft, kan die alleen verder luisteren als die de track koopt. 

Een gewoon artiestenprofiel aanmaken is helemaal gratis. Er is ook een Pro versie waarvoor je $ 10 per maand betaalt. In ruil daarvoor krijg je een paar extra’s, zoals de mogelijkheid om ook video te uploaden. Maar ook een gratis profiel  biedt je meer dan genoeg tools om je muziek aan de man te brengen. De Bandcamp for Artists-omgeving biedt je players die je overal kan embedden (bv. op je eigen site, op je sociale media …), een systeem om bestellingen van merchandise te behandelen, codes waarmee je korting of gratis downloads kunt uitdelen etc. Bandcamp geeft je daarnaast ook een hele hoop statistieken over je muziek: populariteit van aparte tracks, hoe fans bij je muziek terecht zijn gekomen, wie er naar jouw profiel linkt, wat waar gestreamd en gekocht wordt …

Hoewel de diensten van Bandcamp dus gratis zijn, moet het platform er ook iets aan verdienen. Van digitale verkopen houden ze 15% van de opbrengsten af, van fysieke verkopen is dat 10%. Daarbovenop zijn er nog vaste kosten per transactie voor het betaalsysteem. Algemeen gesproken hou je als artiest 80 à 85% van de inkomsten over. Heb je $ 5.000 verdiend, dan verlaagt Bandcamp hun aandeel op digitale verkoop van 15% naar 10%. Verkoop je luxe-items aan een hoge prijs, dan berekent Bandcamp het percentage enkel op de eerste $ 100. Betalingen gebeuren via je PayPal-account, doorgaans 24 tot 48 uur na de aankoop. 

Voor meer info kan je terecht in het Bandcamp Help Center.

2020 – Het jaar van Bandcamp

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.