CD-productie
Er zijn twee manieren om een cd te kopiëren: je kan de informatie branden op een blanco cd-r schijfje (duplicatie) of je kan de informatie aan de cd toevoegen terwijl die in de fabriek wordt gemaakt (replicatie).
Cd-duplicatie
Je kan cd’s dupliceren met de cd-brander van je computer. Als je pakweg 300 exemplaren wilt, dan zal je ze allemaal één voor één moeten branden. Omdat dit nogal arbeidsintensief is, bestaan hiervoor talloze bedrijfjes. Zij maken meestal gebruik van torens waarmee er tientallen cd’s tegelijkertijd kunnen worden gedupliceerd. Bovendien nemen de meeste van deze bedrijfjes ook het artwork voor hun rekening. Deze manier van werken heeft een aantal voor- en nadelen:
Voordelen:
-
Korte levertijd: meestal 2 tot 4 werkdagen.
-
Je kan het eventueel zelf doen.
Nadelen:
-
De aanmaakkost per exemplaar is (vanaf +- 300 ex) duurder dan bij replicatie.
-
Er is een iets hogere kans op fouten op de cd.
-
Bedrijven die enkel cd’s dupliceren zijn niet voorzien op het fabriceren van grote oplages, omdat het inpakken meestal manueel gebeurt.
Cd-replicatie
Cd-replicatie gebeurt altijd in de fabriek. Er bestaat op voorhand dus geen blanco schijfje dat beschreven moet worden. Vooraleer er wordt gerepliceerd, wordt de aangeleverde audio master onderzocht op fouten in de data. Vervolgens wordt er een glasmaster gemaakt van de originele master-cd. Dit is een glazen schijf waarop de digitale informatie wordt ‘gekrast’.
Met behulp van de glasmaster wordt een ‘stamper’ gemaakt, een gietvorm van waaruit de cd wordt gerepliceerd. De cd wordt gegoten uit polycarbonaat en krijgt vervolgens een microscopisch dunne aluminium beschermingslaag. Ten slotte krijgt het schijfje een vernislaagje voor extra bescherming.
Voordelen:
-
De aanmaakkost per exemplaar is goedkoper dan bij duplicatie
-
Elke cd is foutloos
-
Grotere oplages zijn geen probleem
-
Er zijn meer mogelijkheden wat betreft drukwerk en verpakking
Nadelen:
-
De leveringstijd bedraagt meestal zo’n 10 werkdagen.
-
pas goedkoper vanaf ongeveer 300-500 stuks.
Wil je slechts enkele tientallen cd’s maken, dan is je enige optie cd-duplicatie. Voor oplages groter dan 300 exemplaren is cd-replicatie echter voordeliger.
Zijn je masters klaar om op cd gebrand te worden? Denk dan zeker ook aan het type hoes waarin je de cd wil presenteren. Cd cases komen in verschillende vormen en maten, gaande van de standaard jewel case tot digipacks en card sleeves. Overweeg ook zeker een booklet. Deze dunne boekjes zijn een verlengde van het artwork en bieden meer plaats voor de credits, special thanks, extra beeldmateriaal en lyrics in. Zorg dat je de ontwerpen tijdig aanlevert, zo kan de fabriek zorgen voor de druk van de booklets tijdens het productieproces.