VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Showcasefestivals in de muziekindustrie

Wat is een showcasefestival en op welke manier oefent het een invloed uit op de muziekindustrie?
Research

Van zover ik het me kan herinneren ben ik als persoon altijd erg geïnteresseerd geweest in muziek. Daarom heb ik ook besloten een studierichting te studeren waarmee ik in deze sector terecht kan komen. Dit is mijn laatste jaar als student eventmanagement en ik krijg de kans mijn eindwerkonderwerp zelf te kiezen. Ik koos voor ‘Showcase festivals in the music industry’.

Ik wil met dit eindwerk een algemeen beeld schetsen rond wat een showcasefestival exact inhoudt en wat het kan betekenen voor de muziekindustrie. Ik wil met andere woorden de term meer hedendaags maken zodat niet alleen de professionals in de sector maar ook de gewone student, beginnende bands,… weten dat zoiets bestaat en wat het kan opleveren.

Om dit mogelijk te maken heb ik mijn methode afgestemd op diepte interviews met 4 doelgroepen die steeds vertegenwoordigd zijn op een showcasefestival: organisator van een showcasefestival, programmator van een standaard muziekfestival, programmator van een muziekclub, managers van artiesten.

Aan hen stelde ik vragen rond 4 hoofdthema’s , de volledige resultaten kan u terugvinden in het eindwerk zelf.

Showcasefestivals algemeen bekeken.

Om mijn onderzoek vlot te starten begon ik met het samenstellen van een definitie afgeleid uit de antwoorden van de geïnterviewden. Een verkorte definitie: ‘Een showcasefestival is een muziekfestival dat een podium biedt aan ‘nieuw’ aanstormend talent. De artiest/band die optreedt, moet klaar zijn om buiten de eigen landsgrenzen te treden, er moet internationale ambitie aanwezig zijn. In de meeste gevallen wordt er ook verwacht dat omkadering reeds aanwezig is. Met omkadering doelt men hier op een manager, boeker,… Een showcasefestival biedt geen zekerheid, maar het kan er voor zorgen dat een band opgevangen wordt door een breed netwerk aan muziekprofessionals. Het is een plek waar vele muziekprofessionals samenkomen van over de hele wereld. U kunt het dus ook een ‘trend-netwerk event’ noemen. Het kan zijn dat er een conferentiegedeelte aanwezig is, en meestal is dit ook zo, maar dit is geen verplichting. Ieder showcasefestival is ook anders, sommigen focussen zich Europa, anderen over de hele wereld.’

Voorbeelden zijn: Eurosonic (Groningen, Nederland), South By Southwest (Texas, Amerika), Glimps (Gent, België).

Invloed op het beroep en programmatieproces.

Ik vind het zeer belangrijk naar de buitenwereld toe te schetsen wat een showcasefestival kan betekenen voor de artiest/band en wat voor invloed het kan hebben op de aanwezige professionals in de muziekindustrie.

Bij de 4 verschillende doelgroepen heb ik telkens onderzocht welke rol een showcasefestival speelt bij hun beroep. Ik kan u vertellen dat bij het interviewen van de programmatoren zowel van een club als standaard muziekfestival een showcasefestival een rol kan spelen. Er werd mij bevestigd dat er effectief al bands/artiesten geboekt werden na het zien van een liveoptreden op een showcasefestival en eventueel mede aan de hand van de mogelijkheid tot netwerken met de managers,…

Voor de managers is het vooral belangrijk dat ze de artiesten onder hun portfolio promoten op een showcasefestival omdat dit een goede weg is om internationaal door te breken. Verschillende bands die onder het portfolio van de geïnterviewde managers zitten speelden reeds op een showcasefestival.

Return/invloed showcasefestival.

Uit mijn onderzoek blijkt dat een showcasefestival effectief een serieuze boost kan betekenen voor de carrière van de artiest, maar dat dit uiteraard niet weggelegd is voor elke artiest die er speelt. Zoals eerder vermeld konden verschillende van de geïnterviewden getuigen dat bands door hen geboekt werden na het zien van een liveoptreden op een showcasefestival. Het is echter ook zo dat dit soort festival geen garantie betekent tot succes of tot blijvend succes. Soms is het eerder een hype die gecreëerd wordt. De bands die er spelen zijn meestal nog in een vrij jong stadium, en niet iedereen houdt het vol om na hun passage blijvend succes te scoren. Dit ligt dan ook grotendeels in eigenhanden van de band. Een showcasefestival is dus vooral zeer interessant aan de start van een internationale carrière.

Toekomst showcasefestival.

De meerderheid van de geïnterviewden vond dat er te veel showcasefestivals bestaan. Het zou niet evident zijn als er nog veel nieuwe ontstonden. Showcasefestivals zullen zeker blijven bestaan want de live-factor is belangrijker dan ooit in onze maatschappij waar veel gedownload wordt en nog weinig platen verkocht worden. Maar er zullen ook showcasefestivals verdwijnen. Ik vermoed dat het vooral de jongere kleinere festivals zijn die het moeilijk zullen krijgen en het slim moeten spelen willen ze blijven bestaan.

Niemand kan natuurlijk voorspellen wat de toekomst brengt maar kort samengevat lijkt het er op dat er showcasefestivals zullen verdwijnen, er zullen er groeien en er zullen nieuwe showcasefestivals en mogelijks nieuwe concepten ontstaan.

Download scriptie
Onderwijsinstelling
VIVES
Studierichting
Eventmanagement - Music & Entertainment
Promotor
Sylvie Vanrenterghem
Student
Elien Rubben
Publicatiejaar
2014