VI.BE

Supernova 2016

  • Optreden
  • Media
36 inzendingen

Deadline 01.12.15

Is jouw ensemble de superster waar we naar uitkijken voor de klassieke muziek van morgen? SUPERNOVA zoekt jonge ensembles met visie en ambitie.

Supernova 2016

Gecreëerd door

Supernova – Jong klassiek

De laureaten Supernova 2016 zijn Tmesis, Roffa Tango Trio en St. George Quintet.

Ontdek ze op het Klarafestival, op maandag 21 maart om 20 u in Théâtre Vaudeville in Brussel.

Tmesis

Flexibel, heterogeen en verfrissend: kamermuziekkwintet Tmesis staat voor (her)ontdekkingsreizen doorheen divers en uitdagend repertoire in allerlei formaties.

Roffa Tango Trio

Hedendaagse Argentijnse Tango

St. George Quintet

Jong internationaal strijkersensemble

Shortlist Supernova 2016

Dit is de shortlist voor Supernova 2016. Ze zullen tegen elkaar strijden in de finale in januari 2016, waarna de drie beste ensembles zullen optreden tijdens het Klarafestival op 21 maart 2016 in Theatre du Vaudeville in Brussel.

Akhtamar String Quartet

Het Akhtamar kwartet werd in 2011 aan het Conservatoire Royal de Bruxelles gevormd door vier jonge en enthousiaste muzikanten, en werd vanaf het begin opgevolgd door Guy Danel (ex-Quatuor Danel). Het kwartet nam reeds deel aan verschillende masterclasses en stages met gerenomeerde muzikanten en pedagogen, waaronder het Quatuor Debussy, het Kronos Quartet, Vaclav Remes (ex-Prazák Quartet), Josef Kluson (Prazák Quartet) en Antoine Maisonhaute (Tana Quartet).

In het kader van de professionele opleiding ProQuartet-CEMC in Parijs, volgde het Akhtamar kwartet masterclasses bij Louis Fima.

In april 2015 waren zij in residentie in Noirlac (Frankrijk) waar een creatie werd ingestudeerd van Maël Bailly, onder leiding van de leden van het Quatuor Diotima. Daarnaast werkte het Akhtamar kwartet reeds samen met de componisten Sarah Wéry, Michel Lysight, David Holyoake en Eugénie Alécian, die het Akhtamar kwartet een werk opdroeg.

Zij werden uitgenodigd op het festival Ars Musica 2014, het festival Musiq’3, Balade musicale in Rixensart, en traden op in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), op de Nocturnes en middagconcerten van het Conservatorium, het Festival Jong in Oud, en het festival Cordes en Ballade.

Het kwartet vindt ook het sociaal project belangrijk, en speelde in dit kader voor scholen en verscheidene instellingen (Fondation Vallée [Parijs], Maison de Solenn [Parijs], Les Allagouttes [Colmar] …).

Momenteel volgt het Akhtamar kwartet een ‘Master na Master kamermuziek’ aan het Lemmensinstituut in Leuven met Guy Danel. Tegelijktertijd volgt het kwartet ook de gespecialiseerde opleiding in Lyon, die hen toelaat maandelijks masterclasses te volgen met de leden van het Debussy Kwartet.

Voor het seizoen 2015-2016 staat een internationale tournee op het programma (Armenië, Zwitserland, Duitsland …) die zal starten op 31 maart in de Salle Cortot in Parijs.

Arsys saxophone quartet

Het Collectif Arsys is de vrucht van een gemeenschappelijk passie voor kamermuziek van vijf getalenteerde musici. Gedreven door hun nieuwsgierigheid naar nieuwe muzikale universa – in zowel traditioneel, klassiek, romantisch en hedendaags repertoire – engageren ze zich in een ensemble met variabele bezetting.

Startpunt van het project is de saxofoon en het verlangen om dat instrument bij een breed en divers publiek te introduceren. De concertprogramma’s van het Collectif Arsys omvatten zowel transcripties als originele composities. De saxofoon is als het ware het onderzoeksobject van het collectief. Het heeft daarbij aandacht voor timbre, stijl en speeltechniek. Bij elke nieuwe vertolking trachten de musici de grenzen van hun instrument te verleggen en de compositie zo adequaat mogelijk te vertolken.

Het volledige collectief verzamelt zich voor grotere projecten: het eerste, omtrent de Goldberg Variaties van J.S. Bach, zal voorgesteld worden in de loop van 2016. Ze spelen komend seizoen ook met artiesten zoals Daniel Gruselle, accordeonist en bandoneonist.

Om het repertoire uit te breiden werkt Collectif Arsys vaak samen met hedendaagse componisten: zo hebben ze al drie wereldcreaties op hun actief staan.

Het allereerste ensemble in residentie van het Conservatoire Royal de Bruxelles werd in 2013 laureaat van de Concours National Adolphe Sax, in 2014 van de beurs Horlais Dapsens en in 2015 van het Concours International de Quatuor de Saxophones de Strasbourg. Ze speelden reeds in grote cultuurhuizen zoals Bozar, Flagey, Amuz, Le Triangel (Sank Vith) en Espace Senghor (Etterbeek).

Roffa Tango Trio

Anke Steenbeke (piano), Simone van der Weerden (bandoneon) en Alexander Vocking (contrabas) leerden elkaar kennen tijdens hun muziekstudies aan Codarts - hogeschool Rotterdam.

Al gauw werd ‘Roffa Tango Trio’ opgericht, eind 2013, aan de Argentijnse tango-afdeling van het Rotterdamse conservatorium.‘Roffa’ is straattaal voor de stadsnaam ‘Rotterdam’ en verwijst dan ook simpelweg naar de stad waar de muzikanten elkaar ontmoetten.

Het trio werd ondergedompeld in de beginselen van deze inspirerende muziekstijl. Ze werden gecoacht door ‘tango maestros’ waaronder Gustavo Beytelmann en Victor Villena.

Roffa Tango Trio focust zich op bestaande ‘hedendaagse’ tango en gaat op zoek naar nieuwe invloeden binnen het veelzijdig muziekgenre. De leden slagen er via hun moderne vernieuwingsdrift in om een geheel eigen stijl te creëren en een uitdagend, eigentijds verhaal te vertellen.

Een verhaal over ‘leiden, volgen en aanvoelen’, over het combineren van verschillende muziekculturen, over zowel passionele verleiding als melancholische nostalgie.

Een eigenzinnige mix van traditionele tango, klassieke muziek, jazz …

Daarnaast maken ze zelf ook eigen arrangementen, onder meer van muziek van Astor Piazzolla én componeren ze hun eigen nummers.

De muzikanten waren reeds te gast op vele concerten binnen de tango-wereld, vooral in België en Nederland. In februari 2015 werd Roffa Tango Trio uitgenodigd in Buenos Aires. Daar speelden ze op de Cumbre Mundial del Tango, een hoogtepunt binnen hun muzikaal avontuur.

St. George Quintet

Honouring the past, embracing the future

St. George Quintet debuteerde in 2013 en heeft een bijzondere samenstelling: twee violen, altviool, cello en contrabas. De contrabas geeft het kwintet een extra orkestrale dimensie en biedt de musici de gelegenheid uit het rijke repertoire voor strijkensembles te putten. Het gezelschap dankt zijn naam aan de Frans-Engelse componist George Onslow, die 34 kwintetten schreef voor deze bezetting.

Vox Venti

Vox Venti is een houtblaaskwintet bestaande uit masterstudenten en professionele musici. Het is een jonge, enthousiaste groep die streeft naar een eigen karakteristieke klank en muzikaal hoogstaande vertolkingen. Dit ensemble bestaat sedert 2011 en heeft verscheidene concerten achter de rug op nationaal niveau. Het afgelopen jaar kon u ze aan het werk horen in o.m. Gent, Grimbergen, Mechelen, Bilzen … Ook in diverse Antwerpse scholen betraden ze het podium met hun pedagogisch project ‘Peter en de Wolf'.

In 2013 nam Vox Venti een demo op in de opnamestudio van het conservatorium Maastricht bij Louis van Eeten.

Tot op heden volgde Vox Venti masterclasses bij Geert Callaert, Dirk Vermeulen, Jan De Maeyer, Baudoin Giaux en Roeland Hendrikx.

Tmesis Quintet

τμῆσις (tmesis); v; snijding, coupure, ontleding”

Géraldine Clément (fluit), Panagiota Giannaka (klarinet), Diede Verpoest (viool), Alexandra Lelek (cello) en Tim Mulleman (piano) ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar zij al geruime tijd in verscheidene bezettingen samen musiceerden. De recente stap om hun jeugdig enthousiasme en gezamenlijke voorliefde voor uitdagende kamermuziek te bundelen in een flexibel, heterogeen en verfrissend ensemble vloeide hier dan ook spontaan uit voort.

Tmesis is een oud-Grieks stijlfiguur dat een zin of woord letterlijk ontleedt door er een ander woord pal tussen te plaatsen – een gravure die het gehele reliëf net beklemtoont door haar te onderbreken. Deze jonge musici denken dan ook niet in hokjes, maar bejubelen muziek in haar geheel door haar verschillende verschijningsvormen tegenover én tussen elkaar te plaatsen.

Tmesis’ programma’s staan garant voor muzikale (her)ontdekkingsreizen doorheen diverse en opwindende literatuur. Verrassende (eigen) instrumentaties geven een frisse kijk op werken zoals de Kammersymhonie van Franz Schreker, Alborada del Gracioso van Maurice Ravel en Bruyères van Claude Debussy (arr. Frederik Neyrinck). Vrij naar Schoenbergs Verein für musikalische Privataufführungen doet Weberns arrangement van Schoenbergs Kammersymphonie opus 9 dienst als uitvalsbasis.

Het kwintet, een heus miniatuurorkest (blazers, strijkers, piano), geldt dan ook als vaste kern. Vanuit deze variabele formatie treedt zij aan als gids in een verhaal vol tussenuitstappen: uiteenlopend repertoire voor kwintet, onderbroken in de geest van het retorische tmesis door werken in contrasterende bezettingen en stijl (duo’s en trio’s, zie Jolivet, Scelsi, Sciarrino, Saariaho …). Een raamverhaal vol coupures die net niét met elkaar willen breken, maar elkaar integendeel fundamenteel willen bevestigen en versterken.

Als jonge chambristen namen de leden in andere formaties o.a. deel aan Encuentro de Musica y Academia de Santander, Young Talent Music Festival in Schiermonnikoog, Odegand (het Festival van Vlaanderen), Morningside Music Bridge in Canada, het Euroclassical Project, het Grachtenfestival te Amsterdam, het Brusselse festival Midis Minimes, Ars Musica etc. Bovendien is TMESIS uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium Brussel te vertegenwoordigen in Porto op het HARMOS Festival.

Tmesis

Vox Venti

Collectif Arsys

akhtamar string quartet

Roffa Tango Trio

St. George Quintet

Longlist Supernova 2016

‘De keuze van …’ op Klara heeft 9 ensembles opgeleverd. Om de longlist te vervolledigen, heeft de jury daar nu nog 3 namen aan toegevoegd:

Collectif Arsys

Het Collectif Arsys is de vrucht van een gemeenschappelijk passie voor kamermuziek en saxofoon van vijf getalenteerde musici.

Roffa Tango Trio

Hedendaagse Argentijnse Tango

St. George Quintet

Jong internationaal strijkersensemble

De keuze van Gwen Cresens

Gwen Cresens (accordeon, bandoneon, componist) selecteert Akhtamar String Quartet als negende ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Akhtamar String Quartet, dat zijn Coline Alecian (viool), Juliette Roeland (viool), Ondine Simon (altviool) en Astrid Wauters (cello).

“Vanaf de eerste noot was ik gewonnen voor dit kwartet. Dit ensemble ademt, denkt en speelt als één geheel, wat voortkomt uit hun intense samenwerking. Ze bezitten een sociaal engagement, waarbij ze onder andere in scholen en psychiatrische instellingen spelen. Daarnaast hebben ze een onstilbare honger om bij te leren, met een open vizier naar diverse stijlen en genres. De naam, die pure romantiek symboliseert, maakt daarbij het plaatje compleet. ”

Akhtamar String Quartet werd gevormd aan het Conservatoire Royal de Bruxelles in 2011. Na vele masterclasses volgen ze op dit moment een gespecialiseerde opleiding Pro-Quartet CEMC in Parijs en een ‘Master na Master kamermuziek’ aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Guy Danel.

akhtamar string quartet

Akh, Tamar - te lezen op de bevroren lippen van de verdronken jongeman, verlangend naar zijn Armeense geliefde. Akhtamar, een jong en expressief strijkkwartet.

Jan Van der Roost (componist, dirigent) selecteert Vox Venti als achtste ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Vox Venti, dat zijn Alice De Voght (fluit), Jeroen Baerts (hobo), Jeroen Vrancken (klarinet), Tinne Dehertefelt (hoorn) en Valérie Trangez (fagot).

“De kleurrijke combinatie van het houtblaaskwintet biedt enorm veel mogelijkheden naar de toekomst toe. Met origineel en weinig gespeeld repertoire is er keuze genoeg om zowel kenner als liefhebber te plezieren. In hun grensoverschrijdende projecten schuwen ze ook het ‘lichtere’ genre niet. Ten slotte zet het ensemble ook de stap richting kinderen, wat zó belangrijk is. De geschikte ambassadeur voor dit genre!”

Dit jong ensemble heeft al tal van concerten achter de rug en kreeg in 2014 de prijs ‘Mathilde Horlait Dapsens’. Ze volgden masterclasses bij Geert Callaert, Dirk Vermeulen, Jan De Maeyer, Baudoin Giaux, Anthony Devriendt en Roeland Hendrikx.

Vox Venti

Vox Venti is een jonge enthousiaste groep die streeft naar een eigen karakteristiek geluid en muzikaal hoogstaande vertolkingen.

De keuze van Jan Michiels

Jan Michiels (pianist) selecteert Tmesis als zevende ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Tmesis, dat zijn Alexandra Lelek (cello), Diede Verpoest (viool), Tim Mulleman (piano), Géraldine Clement (fluit) en Panagiota Giannaka (klarinet).

“Met hun uitvoering van de aartsmoeilijke Kammersymfonie van Schoenberg beleefde ik een echte ‘aha-erlebnis’. Ze staan boven elke moeilijkheid van deze partituur en behalen op jonge leeftijd een volwaardig professioneel niveau, zowel op vlak van samenspel als muzikaliteit. Dit is voor mij het beste jong ensemble sinds lange tijd. ”

De leden van het Tmesis-ensemble ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze al geruime tijd in verscheidene bezettingen samen musiceerden. In dit ensemble bundelen ze hun jeugdig enthousiasme en voorliefde voor uitdagende kamermuziek.

Tmesis

Flexibel, heterogeen en verfrissend: kamermuziekkwintet Tmesis staat voor (her)ontdekkingsreizen doorheen divers en uitdagend repertoire in allerlei formaties.

Jurgen De Bruyn (artistiek leider Zefiro Torna) selecteert Furua als zesde ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Furua, dat zijn: Soetkin Baptist (stem/piano) en Marius Mannes (cello).

“Ik vind het belangrijk dat een ensemble een eigen stem heeft, waarbij alles niet binnen de platgetreden paden blijft. In dat opzicht sprak het ensemble Furua mij enorm aan. Met een eigen verhaal en een eigen, niet-klassieke sound, onderscheidt dit ensemble, trouwens het enige met een vocale insteek, zich van de andere.”

Soetkin Baptist studeerde af met grote onderscheiding voor zang bij Dina Grossberger aan het Lemmensinstituut in Leuven. Marius Mannes studeerde bij Justus Grimm aan het conservatorium van Antwerpen en vervolgt momenteel zijn studie aan het conservatorium van Gent.

Furua

Een glasheldere stem & warme celloklanken. Dat is Furua, het duo van Soetkin Baptist & Marius Mannes. Een gevarieerd nieuw repertoire dat ontroert en verbindt.

Benjamin Haemhouts (trombonist, dirigent Casco Phil) selecteert Dimlicht als vijfde ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Dimlicht, dat zijn Juno Kerstens (contrabas), Wolfram Van Mechelen (viool), Naomi Behaegel (fagot), Quinten De Gelaen (hoorn), Stijn Paredis (slagwerk), Helena Faes (cello), Hannes Beauprez (klarinet) en Rhea Vanhellemont (altviool).

“Voor mij is een visie en een duidelijk verhaal heel belangrijk. Dit vond ik bij Dimlicht. Ik kon me zeer goed vinden in hun projecten, waarbij ook een socio-maatschappelijke missie aanwezig is. Hun keuze, op jeugdige leeftijd, voor jonge hedendaagse componisten, een goede presentatie en een originele programmakeuze spraken mij erg aan. Dit collectief kan een frisse wind doen waaien doorheen het muzikale landschap!”

Dimlicht verenigt jonge muzikanten afkomstig uit verschillende conservatoria in België. Ze speelden reeds concerten in binnen- en buitenland. In december 2015 brengen ze de familievoorstelling ‘Zwanenzang’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Guy Didelez en Joke De Vloed, met muziek van Mirek Coutigny en Ruben De Gheselle.

dimlicht

Dimlicht is een jong en creatief ensemble dat naast het spelen van nieuwe composities en klassiek repertoire ook projecten aangaat met andere kunstdisciplines.

Jeroen D’hoe (componist) selecteert Pétillant’Semble als vierde ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Pétillant’Semble, dat zijn Sofie Verbeeck (dwarsfluit), Eva Verheyen (harp) en Joyce Kuipers (cello).

“Dit ensemble was voor mij meteen een schot in de roos. Hun natuurlijke manier van musiceren, de collectieve sound en het vakmanschap sprak mij enorm aan. Na de beluistering van de ‘Deux Pièces en Trio’ van Joseph Jongen leek het alsof dit werk specifiek voor hen geschreven was. Zonder twijfel mijn favoriete ensemble!”

De drie leden van het ensemble ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Sofie Verbeeck studeerde er bij Aldo Baerten, waarna ze het masterdiploma piccolo behaalde bij Peter Verhoyen. Eva Verheyen studeerde bij Sophie Hallynck. Hierna vervolmaakte ze zich aan de Haute Ecole de Musique de Genève bij Florence Sitruk. Joyce Kuipers studeerde bij France Springuel. Haar masteropleiding behaalde ze bij Justus Grimm, eveneens te Antwerpen.

Pétillant'Semble

Drie pittige dames met een vurige passie voor kamermuziek!

Ann Vancoillie (soliste 1e viool Kunstenhuis Opera Ballet Vlaanderen) selecteert Duo Andaluza als derde ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Duo Andaluza, dat zijn: Nicolas Dupont (viool) en Stijn Konings (gitaar).

Gehoord op KLARA Boetiek Klassiek op 31 oktober:

“Hier werd niet gekozen voor een spectaculaire compositie, maar voor een intimistisch, mooi stukje kamermuziek. Het deeltje ‘Lachrymae’ uit de 5 schetsen van Reginald Smith-Brindle werd gebracht in een verfijnde muzikale conversatie tussen twee uitstekende musici. Ze luisteren zeer goed naar elkaar en brengen de muziek zeer expressief. De toonontwikkeling bij de violist vond ik van een zeer hoog niveau. De keuze voor een hedendaags werk bevestigt hun missie, waarbij ze zoveel mogelijk nieuwe composities willen creëren. Ik wens hen alvast heel veel succes om dit pad verder te bewandelen!”

Nicolas Dupont studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en CNSM in Parijs. Op dit moment studeert hij aan het Royal College of Music in Londen. Hij was reeds te horen op podia in binnen- en buitenland en maakte verschillende opnames (o.a. voor Klara, Musiq’3).

Stijn Konings studeert momenteel aan het CNSM in Parijs bij Olivier Chassain, na een jaartje in Bordeaux les gevolgd te hebben. Samen met de Franse gitarist Romaric Martin vormt hij het Duo Tarantelle.

Duo Andaluza

Nicolas Dupont (viool) & Stijn Konings (gitaar)

Inge Spinette (pianiste, o.a. pianoduo YING-YANG, docente liedbegeleiding KCB) selecteert Leán als tweede ensemble voor de longlist van SUPERNOVA. Leán dat zijn: Silke Clarysse (gitaar), Otto Kint (contrabas) en Gielis Cautaers (handpercussie).

Gehoord op KLARA Boetiek Klassiek op 24 oktober:

“Hoewel ietwat ongewoon, werkt deze combinatie van instrumenten zeer goed. Hun naam Leán, gebaseerd op een rivier in Honduras, verraadt het exotische karakter van hun muziek waarin Zuid-Amerikaanse, Arabische, Afrikaanse en mediterrane invloeden te vinden zijn. Ik houd heel erg van de intieme sfeer die ze oproepen. Ze brengen gitaarmuziek, die ze bewerkt hebben voor hun trio. Bovendien ben ik enorme fan van Raphaella Smits, bij wie Silke gestudeerd heeft. Dat laat zich horen in de speelsheid, ritmische standvastigheid en enorme virtuositeit. Het is muziek om bij weg te dromen en heerlijk te ontspannen!”

Silke Clarysse studeerde gitaar bij Raphaella Smits en Adrien Brogna (Lemmensinstituut). Gielis Caulaerts studeerde slagwerk bij Leo Ouderits (Lemmensinstituut) en jazzvibrafoon bij Guy Cabay (Conservatoire Royal de Bruxelles). Otto Kint studeerde contrabas bij Christophe Wallemme en Bart Denolf (Koninklijk Conservatorium Brussel).

Leán

Leán is het trio van Silke, Otto en Gielis. Op het programma staan gitaarwerken van wereldlijke afkomst in combinatie met contrabas en handpercussie.

David Van Bouwel (organist, klavecinist o.a. B’Rock) zet Niels Hap (klarinet) & Ivo Delaere (piano) als eerste duo op de longlist van SUPERNOVA.

Gehoord op KLARA Boetiek Klassiek op 17 oktober:

“Hun opname van Schumann en Brahms vind ik van een zeer hoog muzikaal niveau. Opvallend is het werk van de hedendaagse componist Jörg Widmann. Daarin hoor je hoe deze twee mannen de moderne speeltechnieken perfect beheersen. Naast hun virtuositeit ben ik gecharmeerd door hun dynamische uitvoering, waaruit blijkt dat ze zeer goed op elkaar ingespeeld zijn.

Hun referenties: na zijn studies aan het conservatorium van Brugge en Gent, behaalde Niels Hap zijn masterdiploma in Freiburg. Hij speelde mee in toporkesten zoals het Philharmonisches Orchester Freiburg en het Freiburger Barockorchester.”

Ivo Delaere studeerde aan de academie van Izegem en het conservatorium van Gent (Daan Vandewalle) en momenteel aan het conservatorium van Den Haag. Hij is onder andere laureaat van Axion Classics en Cantabile. Vorig jaar bracht hij een concert met muziek van Olivier Messiaen op het Klarafestival.

Twee mensen die zeker in de kijker mogen gesteld worden!