VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Update AKV: (extra) administratie voor organisatoren

Welke administratie moet een organisator doen als die artiesten betaalt via de AKV (amateurkunstenvergoeding) en wat met de boekhouding?

18.10.24

Nieuws

Op 1 januari 2024 maakte de KVR plaats voor de AKV (amateurkunstenvergoeding) en we merken dat het nog steeds wat wennen is voor onze muzieksector. Working In The Arts (WITA) is het platform waar je je als artiest en organisator moet aanmelden voor het gebruik van de AKV-regeling. Sinds begin dit jaar is het aan de organisator om de prestaties via het platform aan te geven. Dit kan alleen als de artiesten in kwestie een account hebben aangemaakt. Gelukkig kan je wel meerdere artiesten opgeven voor eenzelfde optreden. 


Omdat de vraag rond bewijsvoering voor de boekhouding van organisatoren vaak terugkwam, gingen we te rade bij de overheid en de collega’s van Cultuurloket. Conclusie: de activiteiten die in WITA terug te vinden zijn, dienen enkel als bewijs van aangifte van de prestaties en niet als bewijsstuk dat een organisator nodig heeft voor de boekhouding. Wat dan wel? 


De organisator kan zelf een bewijs opmaken en laten ondertekenen door de artiest. In de tijd van de KVR werd hiervoor geregeld de ‘verklaring op eer’ gebruikt. Die verklaring is een gemakkelijke manier om de gemaakte afspraken over de vergoeding op papier te zetten. Bij het vastleggen van de boeking kan je meteen de gegevens van de artiesten opvragen. Op die manier heb je ineens ook alles bij de hand om de online aangifte in orde te brengen. Cultuurloket maakte een nieuwe versie die je onderaan dit artikel kan downloaden!

Voor de duidelijkheid: die verklaring op eer dient dus niet als bewijs om met de AKV te kunnen werken, maar enkel als bewijsstuk voor de boekhouding van de organisator. Daarnaast moet de registratie van de prestaties dus nog steeds gebeuren via het WITA-platform! 

Alle info over de bedragen en de stappen die je als artiest en organisator moet zetten om via AKV te kunnen werken vind je terug in onderstaand artikel!

Werken met de AKV

download hier de verklaring op eer
DS Podcastfestival

Reclame