VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Tweede ronde subsidies toegekend voor projecten binnen de amateurkunsten

Tweede ronde subsidies toegekend voor projecten binnen de amateurkunsten

De minister van Cultuur kent 317.000 euro toe aan 59 projecten die inzetten op talentontwikkeling voor niet-professionele artiesten. Collega Lucas zorgt voor een analyse.

08.07.22

Nieuws

Vorig jaar werd een nieuwe subsidie in het leven geroepen om projecten te ondersteunen die de artistieke talenten van amateurkunstenaars (muzikanten, producers en dj’s) een boost geven. Het gaat hierbij altijd over talentontwikkeling in de brede zin, want de versterking van ‘omkaderende’ competenties zoals bijvoorbeeld promotie of het krijgen van speelkansen komt ook in aanmerking. De aanvraag moest ten laatste op 15 april 2022 ingediend zijn.

119 projecten werden ontvankelijk verklaard en beoordeeld volgens het reglement en een advies van de minister. Dat zijn er een dertigtal minder tegenover de eerste ronde (september 2021). In totaal wordt er 317.180 euro uitbetaald aan 59 projecten. De volledige lijst vind je hier.

Opvallend: maar liefst 47 van de 59 projecten vallen onder de discipline muziek (pop- en rockgroepen, harmonieën, orkesten, fanfares, dj's en individuele muzikanten). Het gaat concreet over ondersteuning voor muzieklessen, opleidingen als producer, live coachingsongwriting, preproducties of hulp bij opnames.

Het reglement werd na de eerste ronde lichtjes aangepast en vind je terug op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Op vraag van de cultuursector werd ook een extra ronde ingelast, waardoor je deze subsidie nu twee keer per jaar kan aanvragen. De deadline voor de volgende indienronde valt op 15 september 2022. Deze ronde is bedoeld voor projecten die starten vanaf 1 januari 2023.

We maakten intussen ook een stappenplan voor muzikanten, dj's of producers die eraan denken om een dossier in te dienen. Met verdere vragen over deze subsidielijn kan je ook altijd mailen naar advies@vi.be!

Projectsubsidies talentontwikkeling amateurkunsten: stappenplan

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame