VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Support your local scene, ook in coronatijden!
© gert-jan de baets

Support your local scene, ook in coronatijden!

Vandaag is het stil in Vlaanderen. En helaas blijft ook de lokale scene niet gespaard. Gelukkig springen lokale organisatoren nog steeds in de bres voor lokaal talent. Get inspired en support your local scene!

30.04.20

Nieuws

Het muzieklandschap dreigt een generatie aan artiesten en sectorwerkers te verliezen en verdwijnt in een moeras vol financiële onzekerheden door deze crisis. Ook de lokale scene blijft helaas niet gespaard. VI.BE steekt hen graag een hart onder de riem.

Maar laat ons temidden van deze storm ook de artiesten niet vergeten. Het is meer dan ooit belangrijk om hen nu niet los te laten. Gelukkig springen er ook nu heel wat organisatoren in de bres voor lokaal talent. Get inspired

Lokale livestreams 

Creatieve oplossingen om de muzikale honger te stillen all over the place in deze coronatijden. Jeugdhuis De Moeve uit Lier stampte ‘Moeve Radio’ uit de grond en zorgt elke zaterdag voor live sets van lokale dj’s via livestreams op Twitch, recht uit het jeugdhuis. 

Geen Lokale Helden-evenementen in levende lijve dit jaar, maar niet getreurd!
CC De Kern en District Wilrijk organiseren Lokale Helden Facebookconcerten met lokaal Antwerps talent, elke vrijdagavond om 20u. Ook in Puurs krijgen lokale artiesten een virtueel podium aangeboden, CC Binder organiseert elke woensdagavond Facebookconcerten met lokaal talent onder de noemer ‘Been There Live’. In Peer zaten ze niet stil. Aangezien hun Muilpeerconcert niet door kon gaan op een echt podium, trommelden ze enkele lokale Noord-Limburgse helden op om een eigen versie van Heroes van David Bowie te spelen in een Muilpeersessie. Dit alles als eerbetoon voor de helden uit de zorg, te vinden op de Facebookpagina van Muilpeer. En in Heist-op-den-Berg komt Staminee De Living op de proppen met een online concertavond ‘Live in hun living’. Klap, schreeuw en dans mee van achter je computerscherm!

Wil je zelf een livestream op poten zetten? Deze 10 tips helpen je zeker en vast op weg

Lokale playlists

Nooit genoeg lokale muziek, dat bewijzen ook deze lokale Spotify playlists. Bij wijze van steun voor hun lokale muziekscene stelden een dozijn Gentse muzikanten een eigen lokale playlist samen onder de naam COVID-9000. Ook in Mechelen en Oostende slaan muzikanten de handen in elkaar om de lokale scene te steunen met de playlists 2800 en Ostend Is Music. Play local! De lokale helden van FARRM stelden niet enkel een Limburgse Spotify playlist samen, maar ontworpen ook een Instagramfilter om Limburgse bands in de kijker te zetten. Probeer de filter zelf uit en support your local scene

Muzikale wandelingen 

Trix sloot net als andere muziekclubs noodgedwongen zijn deuren maar creëerde in de tussentijd een heuse muzikale wandelroute doorheen Antwerpen. De wandelroute leidt je langs 35 concertfoto’s genomen door 9 fotografen in Trix en loodst je zo langs wel 20 verschillende locaties doorheen het centrum van Antwerpen. Elke foto heeft een QR code met bijpassend nummer, vergeet dus zeker je hoofdtelefoon niet tijdens de wandeling! Ontdek de route hier. Wil je de sector extra steunen? Alle foto’s zijn ook te koop als print of als postkaartje, de opbrengst gaat integraal naar de artiesten en fotografen. Shop local

Lokale Helden 2022

Geen lokale helden in 2021. We kijken er samen met jullie naar uit om in april 2022 een 5de knaleditie van Lokale Helden te organiseren. In 2021 geen Lokale Helden op één dag! Zet lokale artiesten elke dag op een podium en maak het zichtbaar met het LH-label. 

En vergeet niet: muziek is het beste medicijn!
 

Muziek is de zin van mijn leven en het beste medicijn. Ze is er als ik mij eenzaam voel en als ik omringd ben door welkome vreemden. Ze troost als ik onthecht ben en schudt me wakker als ik lui word. Zonder muziek leven bestaat niet. 

Johannes Genard, School is Cool