VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De VI.BE scriptieprijs 2024
© justine wolfs

De VI.BE scriptieprijs 2024

Bezig aan of klaar met je bachelor- of masterscriptie over muziek of de muziekindustrie? VI.BE beloont de beste, meest relevante inzendingen!

15.03.24

Nieuws

De inschrijvingen voor de VI.BE Scriptieprijs 2024 zijn afgesloten. In de loop van 2025 komt er een nieuwe oproep online.

Sinds 2005 beloont VI.BE jaarlijks de beste bachelor- en masterscriptie over muziek en de muziekindustrie – en jij kan de volgende zijn! Studeer je aan een Vlaamse/Brusselse hogeschool of universiteit en schreef je een scriptie over onze muziekindustrie, (lokaal) muziekbeleid of evoluties in de sector?

Of je nu luistercijfers analyseert, de muziekgeschiedenis uitspit, artiesten en beleidsmakers interviewt, of een revolutionaire lesmethode of inclusieve toolkit ontwikkelt – VI.BE verwelkomt alle invalshoeken! Ga praten, neem enquêtes af of goochel met data – verras de sector met jouw onderzoek!

Wat staat er op het spel? 

Tot en met 30 september om 23:59:59 kan je je inschrijven. Daarna legt VI.BE jouw scriptie voor aan haar vakjury van muziekprofessionals, die de beste bachelor- en masterproef selecteren. De winnaars ontvangen €500 en een plekje in onze Hall of Fame. We zetten hen ook, in aanwezigheid van beleidsmakers, de professionele muzieksector en pers, in de bloemetjes op onze Muzikale Terzake op 18 december 2024 in de Ancienne Belgique. 

Bij haar beslissing houdt de vakjury rekening met de omkadering, vraagstelling, onderzoeksmethode, conclusies en relevantie voor de sector. Daarom gaat kwaliteit boven de vorm van je inzending: een beregoeie proof-of-concept of radio-uitzending die doordenkt over markttrends of maatschappelijke ontwikkelingen in de sector, maakt dus evenveel kans om te winnen als een vuistdikke masterproef. Zorg wel voor een begeleidingsdocument om je werkproces te duiden!

Meer weten? Ons reglement lees je hier

Op zoek naar inspiratie?

Goesting om in cijfers in te duiken? De Vlaamse en Brusselse muzieksector heeft nood aan datagedreven onderzoek. Duik bijvoorbeeld in subsidietrends van het Kunsten- en Amateurkunstendecreet; voer een impactstudie uit van talentontwikkelingsprogramma’s; bereken de geldstromen uit live of opgenomen muziek; of ontwikkel een methode om digital-only releases in kaart te brengen.

Geprikkeld door het verkiezingsjaar 2024? Het is een unieke gelegenheid om muziekbeleid op de kaart te zetten met geëngageerd en beleidsrelevant onderzoek. Had je bijvoorbeeld al nagedacht over de representatie van folk of hiphop op radio en TV? Misschien weeg je wel de instrumenten voor muziekbeleid op (boven)lokaal, Vlaams, federaal en Europees niveau; of vergelijk je de lonen van muzikale werknemers en freelancers met inflatiecijfers. Of bestudeer jij de maatschappelijke en financiële impact van Europese en Belgische wetgeving rond AI en streaming?

Muziek bestaat nooit in een vacuüm: vele winnaars dompelden zich al onder in maatschappelijke ontwikkelingen en bouwden bijvoorbeeld tools en lespakketten voor de sector. Werk samen met muziekclubs of jeugdhuizen aan een Braver Spaces-training op maat; ontwikkel een mental health-monitor; gebruik uitvoeringspraktijken om toekomstige muzikanten in het DKO te inspireren; of verfijn duurzaamheids- en inclusieriders in de livesector. 

Contact

Heb je een briljant idee, worstel je met je onderzoeksvraag of zoek je naar de juiste aanpak? Stuur een mailtje naar didier@vi.be

Promo adverteren

Reclame