VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muziek over de grenzen heen: goedkeuring gesubsidieerde projecten en Belgisch-Nederlandse samenwerking

Muziek over de grenzen heen: goedkeuring gesubsidieerde projecten en Belgisch-Nederlandse samenwerking

Een project opzetten met partners uit een ander land of regio stimuleert de uitwisseling tussen culturele spelers en vergroot de afzetmogelijkheden voor artiesten. De Vlaamse regering maakte zopas de goedgekeurde projectsubsidies voor internationale samenwerking bekend. Het Depot uit Leuven en Muziekgieterij uit Maastricht gaan ook nauwer samenwerken.

07.09.22

Nieuws

Het Department Cultuur, Jeugd en Media lanceerde in het voorjaar 3 projectoproepen rond internationale culturele samenwerking. 26 gesubsidieerde projecten werden nu goedgekeurd voor een totaalbedrag van 315.000 euro. De projecten lopen van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Naar aanleiding van de oproep culturele samenwerking met Hauts-de-France ontvangen 9 projecten steun voor een totaalbedrag van 100.000 euro. Wat muziek betreft ondersteunen Muziekcentrum Dranouter, Radio Ulylenspiegel en Muziekclub ’t Ey 4 opkomende folkmuzikanten onder de noemer “Coup de Folk” via residenties en showcases. “Radio Ruthenia” van Via Lactea en Association Flofons laat Oekraïense muzikanten samenwerken met artiesten uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

14 parterschapsprojecten binnen de culturele samenwerking met de Franse Gemeenschap werden goedgekeurd voor een totaalbedrag van 200.000 euro. Chaabi Habibi werpt een licht op het chaabi muzikale erfgoed beoefend door vrouwen uit de Marokkaanse diaspora in België. CC ’t Vondel en CC de Rebecq ondersteunen de creatie van een voorstelling met hip hop en hedendaagse dans, gedragen door 2 hiphop gezelschappen Cie Double Impro en Moving Ground.

De projectoproep culturele samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap leverde 3 projecten op, goed voor 15.000 euro subsidies. Meakusma en Musica Impulscentrum zetten hun samenwerking rond geluidskunst verder met een project rond Frederic Le Junter. Meakusma slaat ook de handen in mekaar met Stuk met de programmatie van de geluidskunstenaars Budhaditya Chattopadhyay en Emeka Ogboh op evenementen van beide organisaties op beide locaties. We Are Various uit Antwerpen en Studio Néau onwikkelen een programma rond webradio en live evenementen.

Een overzicht van alle goedgekeurde projecten vind je hier
 

Caspar Auwerkerken in residentie bij Muziekgieterij en Het Depot

Het Maastrichtse poppodium Muziekgieterij kondigde in februari reeds een joint venture aan met V2 Records voor het opnemen en promoten van jong talent. Vorige vrijdag tekende de vroegere Excite deelnemer Caspar Auwerkerken zijn eerste platencontract bij V2. Hij ontving tijdens het Bruis festival ook de aanmoedigingsprijs Jan Mans Award en krijgt een dubbele residentie in Leuven en Maastricht. Het Depot en Muziekgieterij willen op die manier de samenwerking tussen beide huizen versterken.

Stage oproep 2023

Reclame