VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lanceert TikTok binnenkort een eigen streamingplatform?

Lanceert TikTok binnenkort een eigen streamingplatform?

Het belang van TikTok voor de muziekindustrie is enorm, daar valt niet meer over te discussiëren. Het lijkt erop dat TikTok nu ook zelf een streamingplatform wil lanceren. Dat blijkt uit een nieuwe merknaam die het Chinese bedrijf in de US gedeponeerd heeft.

16.08.22

Nieuws

Heel wat hits worden tegenwoordig ontdekt door – of specifiek gemaakt voor – de TikTok-generatie. Ook classics krijgen regelmatig een nieuw leven doordat creators ze in een video gebruiken, denk bv. maar aan ‘Dreams’ van Fleetwood Mac dat een heropleving kende nadat Nathan Apodaca (aka Doggface208) het in een skatevideo gebruikte. 

Die hits doen het vervolgens niet alleen goed in filmpjes op TikTok zelf, maar meestal volgen al snel ook miljoenen streams op Spotify of Apple Music. Mocht TikTok ook een eigen muziekstreamingdienst hebben, dan zou het dus heel wat voordeel kunnen halen uit die streams en de bijhorende inkomsten.

Het lijkt er steeds meer op dat TikTok die logische stap aan het zetten is. ByteDance (het Chinese moederbedrijf van TikTok) deponeerde namelijk recent de merknaam TikTok Music en omschrijft het als ‘een mobiele app die gebruikers toelaat om muziek, songs, albums en songteksten aan te kopen, af te spelen, te delen en te downloaden’  In de omschrijving staat verder ook nog de mogelijkheid om aan livestreaming te doen én de app zou gebruikers ook toelaten om ‘reacties te geven op muziek, songs en albums’. 

ByteDance is niet nieuw op de streamingmarkt. Het heeft al een eigen dienst in China en het beheert ook Resso, een populair streamingplatform in o.a. India. Bovendien kocht ByteDance al in 2016 (dus nog voor TikTok officieel gelanceerd werd) een Brits bedrijf over dat technologie voor muziekstreaming ontwikkelde. Eerder dit jaar werd ook al SoundOn gelanceerd, een distributiedienst waarmee artiesten rechtstreeks muziek kunnen uploaden naar TikTok, maar ook naar externe streamingdiensten als Spotify. Stel dat de streamingdienst van TikTok er komt, dan is natuurlijk de vraag of artiesten hun muziek ook daar rechtstreeks zullen kunnen distribueren via SoundOn. Spotify experimenteerde eerder al met zo’n functie voor directe uploads, maar zette het experiment intussen stop.

Wat zal TikTok Music dan vooral onderscheiden van Spotify of Apple Music? Waarschijnlijk de mate van interactie met muziek en artiesten en de mogelijkheid voor gebruikers om hun favoriete artiesten op verschillende manieren (financieel) te steunen. Dat is namelijk wat oosterse streamingplatformen in bv. Korea en Japan al jarenlang doen: ze integreren perfect aspecten van sociale media met muziekstreaming. Zo kunnen gebruikers comments nalaten, kunnen ze communities vormen en kunnen ze in interactie gaan met de artiesten die ze beluisteren. Bovendien kunnen ze voor kleine extra betalingen (micro payments of in-app purchases) exclusieve muziek of content van hun favoriete artiesten horen en zien, of kunnen ze de look & feel van hun streaming app aanpassen aan het artwork van een favoriet album etc. Allemaal modellen die de artiesten ook financieel ten goede komen.

Voorlopig gaat het allemaal nog om geruchten en speculaties, maar ondertussen is TikTok wel stevig aan het aanwerven voor het mysterieuze TikTok Music. Uit de vacature wordt duidelijk dat Resso en TikTok Music eigenlijk synoniemen zijn; daaruit zou kunnen blijken dat de diensten van Resso (die momenteel enkel in India, Indonesië en Brazilië beschikbaar zijn) wereldwijd zouden worden uitgerold onder de naam TikTok Music. In dezelfde vacature lezen we trouwens dat TikTok zichzelf voortaan omschrijft als ‘music discovery app’. Toch wel een veelzeggende stap voor een bedrijf dat ooit begon als lipsync- en dansjesplatform...

O ja: volgens Bruzz opende TikTok recent ook een kantoor in Brussel. Dat er heel wat aan het bewegen is, is dus duidelijk, maar wàt precies, dat blijft voorlopig nog gissen.

TikTok is nu ook muziekdistributieplatform

Stage oproep 2023

Reclame