VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

TikTok is nu ook muziekdistributieplatform

Via het nieuwe SoundOn platform kunnen onafhankelijke artiesten hun muziek rechtstreeks distribueren naar TikTok, maar ook naar andere platformen als Spotify en Instagram.

10.03.22

Nieuws

TikTok is continu in volle ontwikkeling. De app, die ondertussen al meer dan 1,2 miljard maandelijks actieve gebruikers telt, kondigde eind vorige maand nog aan dat gebruikers video's tot 10 minuten konden posten (tot dan was dat max. 3 minuten). Op 5 jaar tijd is TikTok van lipsync- en dansjesapp geëvolueerd naar hét platform voor creators om hun werk aan de wereld te tonen (en in tijden van oorlog is het zelfs een nieuwsmedium geworden).

TikTok speelt ook een erg belangrijke rol in de promotie of (her)ontdekking van muziek (zie bv. de hype rond Dreams van Fleetwood Mac). Het platform sloot de jongste jaren deals met de grote platenfirma's, die een steeds belangrijker deel van hun digitale inkomsten uit apps als TikTok zien komen.

TikTok lanceert nu een eigen distributie- en promotieplatform, SoundOn, dat onafhankelijke artiesten toelaat om hun muziek rechtstreeks naar de app te distribueren. Via SoundOn zal muziek ook gedistribueerd kunnen worden naar andere platformen als Spotify, Apple Music of Instagram. In die zin wordt SoundOn dus een nieuwe aggregator naast gevestigde spelers als bv. Tunecore of CDBaby. Maar, zo voegt Ole Obermann (Global Head of Music bij TikTok) toe, artiesten die via SoundOn hun muziek naar TikTok distribueren zullen geholpen worden om beter hun publiek te bereiken en een fanbase uit de bouwen op de app. Artiesten die op die manier groeien binnen het TikTok-ecosysteem zullen dan ook makkelijker opgemerkt worden door labels en publishers. Op die manier wil TikTok via SoundOn ook het hele A&R-proces efficiënter maken, stelt Obermann.

SoundOn rekent geen distributiefees aan. Voor opbrengsten van ByteDance-platformen TikTok en Resso betaalt SoundOn altijd 100% uit, voor opbrengsten uit andere streamingplatformen krijgen artiesten het eerste jaar 100% uitbetaald en de jaren daarna 90%. 

SoundOn is momenteel enkel beschikbaar in de UK, de VS, Brazilië en Indonesië. Andere markten zouden snel volgen.

Promo adverteren

Reclame