VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Wij zijn klaar voor de European Jazz Conference 2024!
de beren gieren © justine wolfs

Wij zijn klaar voor de European Jazz Conference 2024!

Vorige week haalden we samen met partners in crime JazzLab en Ha Concerts meer dan 400 jazzpro’s uit 39 landen naar de gezellige Gentse binnenstad voor vier dagen vol keynotes, panels, workshops, diners en uiteraard…heel wat fantastische Belgische jazzconcerten. Wij hebben ge-no-ten!

18.09.24

Nieuws

Hét event om de Belgische jazzscene internationaal op de kaart te zetten

De European Jazz Conference wordt jaarlijks georganiseerd door het Europe Jazz Network, een Europees netwerk dat jazzprofessionals actief in exportbureaus, nationale organisaties, zalen en festivals verenigt, i.s.m. een lokale host. In 2024 is Gent dus aan de beurt, onder coördinatie van VI.BE en in samenwerking met JazzLab en Ha Concerts. Het is het ideale evenement om de rijke Belgische jazz scene internationaal op de kaart te zetten. Het is daarnaast een uitgelezen kans voor de Belgische jazzartiesten van het moment om zich te tonen aan en te netwerken met honderden (inter)nationale jazzprofessionals en -liefhebbers (want de conference is ook open voor niet-leden van het network, zoals labels, bookers, managers, pers, …).

Kan je je er moeilijk iets bij voorstellen? Het is een groot professioneel evenement, maar intiemer dan bijvoorbeeld muziekbeurs jazzahead, en het is net die kleinere schaal die het zo interessant maakt. Niet om aan (harde) business te doen, maar om gelijkgezinden terug te zien (je kan echt wel een beetje spreken van de Europese jazzfamilie), te bouwen aan de toekomst van de jazz én nieuw talent te ontdekken. Uitwisseling en samenwerking staan er centraal.

Op het programma: jeugd, jazz en je-weet-niet-wat-eerst-te-doen!

Op het vierdaagse programma staan maar liefst 25 concerten. Een professionele jury selecteerde 20 Belgische projecten om een showcaseconcert te spelen tijdens het officiële programma van de European Jazz Conference, powered by Sabam for Culture en PlayRight: Aki, Aleph Quintet, Camille-Alban Spreng’s ODIL feat. Nina Kortekaas, De Beren Gieren, Donder, Eve BeuvensLysis”, Fnussjen, GingerBlackGinger, Karen Willems’ ‘Terre Sol Four’, Julien Tassin Quartet, Black Flower, Le Monde Merveilleux de Pépito, MDCIII, NΔBOU, Orchestra Nazionale della Luna, Under the Reefs Orchestra, Stéphane Galland & The Rhythm Hunters, Vitja PauwelsEarly Life Forms en Wajdi Riahi Trio.

Deze jazzartiesten toveren Gent om tot een Jazz Walhalla tijdens de European Jazz Conference dit najaar!

Verder speelt ook het Noorse trio Liv Andrea Hauge een showcase tijdens de conferentie. Zij wonnen vorig jaar de ‘EJN Zenith Award for Emerging Artists’, een wedstrijd die sinds 2019 de schijnwerpers richt op een opmerkelijk Europees jazzensemble of -soloproject. Winnaars spelen in het land waar de conferentie dat jaar plaatsvindt. 

In 2024 draagt Gent de titel van European Youth Capital. In samenwerking met De Centrale geven we daarom, naast het officiële showcaseprogramma, voor één avond een podium in handen van 9 jonge curatoren. Dit Young Curators Program biedt Rutger Mathys, Stan Maris, Kobe Gregoir, Nele Uyttendaele, Ferre Heyvaerts, Ewout Janssens, Anton Robberechts, Warre Vanhoutte & Joris Vanschoren de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun visie te delen met de Europese muzieksector. Dit onder het toeziend oog van adviescollega Silke. 

Ontdek het Young Curators programma tijdens de European Jazz Conference 2024

Alle concerten vinden plaats op verschillende hotspots verspreid over de stad: van Ha Concerts, gloednieuwe Muziekclub Wintercircus, De Centrale en Muziekcentrum De Bijloke tot Hot Club Gent en Missy Sippy. Voor de officiële opening van het Wintercircus en haar immersive geluidssysteem presenteert schntzl er – op vraag van EJC – een unieke set die volledig draait rond de 360° ervaring.

Officieel conferentieprogramma 

Naast showcaseconcerten bestaat het programma van EJC uit een ledendag op donderdag en een reeks panels, discussiegroepen en keynotes op vrijdag en zaterdag. Het hoofdthema is ‘Tomorrow Comes Today’. Subthema’s zijn daarbij onder meer: een duurzame toekomst, het potentieel van AI, tewerkstelling in de jazz, inclusie over de generaties heen en storytelling naar een jong publiek. Op zondag sluit EJC af met culturele tours en pianoconcerten door de stad.

Gent jazzstad, open voor publiek 

Tijdens de European Jazz Conference toont Gent zich als een echte jazzstad, en daar kan iedereen van meegenieten. De European Jazz Conference is sinds deze zomer uitverkocht, maar er zijn nog tickets voor bepaalde concerten van STUFF. en schntzl in het Wintercircus afzonderlijk verkrijgbaar. Ook alle caféconcerten en de concerten in Ha Concerts staan open voor het brede publiek. Tickets en meer info over het officiële EJC-programma zijn te vinden op belgiumbooms.be.

BE scene in the picture

Tijdens het vierdaagse event zetten we onze b(l)oeiende Belgische jazz sector naast full exposure via een on- & offline campagne, even extra in de spotlights. Hoe? 

We voorzien een gigantische ‘platenmobiel’ in Ha Concerts. Tientallen platen van Belgische jazzmuzikanten van vroeger en nu, hangen in prints van 55x55cm aan de trussen in het gebouw. Enthousiastelingen kunnen heel wat Belgische jazzalbums winnen door juist te gokken hoeveel platen er exact omhoog hangen. Daarnaast zetten we de jazzscene extra in de kijker met unieke bierviltjes, een zorgvuldig gecureerde Spotify-playlist, een dedicated Belgische ‘delegate list’ in de goodiebags om alle aanwezige BE professionals in de sector te belichten, en nog veel meer. Ook de Belgische én internationale pers zijn talrijk aanwezig om uitgebreid te berichten over de conferentie.

European Jazz Conference 2024 is een organisatie van VI.BE, JazzLab, Ha Concerts en Europe Jazz Network, met de steun van Creative Europe, Bijloke Muziekcentrum, Stad Gent, Vlaamse Gemeenschap, Lotto, Sabam for Culture, PlayRight, Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles Musiques, Museact, Belgium Booms, VIERNULVIER Gent, DEMOCRAZY, Gent Jazz & Omer.

Check het volledige programma op de site van Belgium Booms

Lotto najaar

Reclame