VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Damso meest gestreamde Belgische artiest in 2020

Damso meest gestreamde Belgische artiest in 2020

Sinds Damso in 2015 tekende bij Universal Music werden zijn tracks in België bijna 220 miljoen keer gestreamd. In 2020 scoorde hij opnieuw met de plaat QALF; de Brusselse rapper haalde maar liefst 53 miljoen streams binnen.

19.04.21

Nieuws

BEA Music (de vertegenwoordiger van de Belgische platenproducenten en distributeurs) en Ultratop losten een tweetal weken geleden de omzetcijfers van de Belgische muziekindustrie in 2020. Daaruit bleek o.a. dat de markt in zijn geheel stagneerde, maar dat streaming opnieuw met meer dan 24% groeide, goed voor een omzet van ongeveer 58 miljoen euro. 

Van alle Belgische artiesten bleek Damso in 2020 het grootste streamingkanon te zijn. Alleen al in België werden zijn tracks zo’n 53 miljoen keer gestreamd. Damso is daarmee al voor de derde keer de meest gestreamde Belgische artiest in België; in 2017 en 2018 won hij al eens de Ultratop Streaming Award, in 2019 moest hij de eerste plaats afstaan aan Angèle

In de top 10 van meest gestreamde lokale artiesten vinden we naast Damso nog best wat rappers terug: Roméo Elvis staat op de 10e plaats, één plaatsje hoger staat Hamza. Zwangere Guy staat op plaats 6. Verder wordt de top 10 vervolledigd door #LikeMe Cast (2), Angèle (3), Lost Frequencies (4), Regi (5), Dimitri Vegas & Like Mike (7) en Bart Peeters (8).

De populariteit van deze Belgische artiesten op streamingplatformen wordt wel enigszins genuanceerd als we kijken naar het grotere plaatje. Uit de Spotify Wrapped cijfers van 2020 voor België bleek al dat de populairste Belgische artiest op Spotify (Damso) pas op plaats 13 stond in de lijst van meest gestreamde artiesten in ons land. De #LikeMe Cast stond in dat lijstje op plaats 25, Angèle één trapje lager. Regi vonden we terug op plaats 36 en Lost Frequencies op plaats 44. Zwangere Guy kwam zelfs niet in de top 50 voor. Uit diezelfde Spotify-cijfers konden we ook nog afleiden dat Belgische artiesten in België veel minder populair zijn dan Nederlandse artiesten in Nederland.