VI.BE

Muziekverkoop in België stagneerde in 2020

Muziekverkoop in België stagneerde in 2020

De groeiende trend in de omzet uit opgenomen muziek die we de voorbije jaren optekenden werd in 2020 brutaal de kop ingedrukt door de coronacrisis. Waar we in 2019 nog een groei zagen van 8%, stellen we voor het afgelopen jaar een stilstand vast. De totaalomzet bleef steken op zo’n 78 miljoen euro.

02.04.21

Nieuws

Uit de cijfers die BEA Music - Ultratop (de Belgische vertegenwoordiger van opnameproducenten en distributeurs) vandaag vrijgeeft, blijkt vooral dat de fysieke markt erg zware klappen heeft gekregen. Onder andere de sluiting van de niet-essentiële winkels leidde tot een daling in de cd- en vinylverkoop van meer dan 37%. Vooral de cd-verkoop liep erg slecht: met -45% waren cd’s nog goed voor een omzet van 9,5 miljoen. Vinyl hield relatief gezien redelijk goed stand met een daling van 17%.

Ook wereldwijd daalde de omzet uit fysieke dragers in 2020 opnieuw: de IFPI becijferde een verlies van net geen 5%. De Belgische fysieke markt kreeg dus duidelijk veel zwaardere klappen. Vooral daardoor stagneerde de omzet in België in 2020, wereldwijd zagen we wel nog een groei van 7%.

Streaming deed het wel erg goed (+24,4%) het afgelopen jaar. Meer dan 58 miljoen euro komt uit streaming, goed voor zo’n 74% van de totale omzet in België. Tellen we daar de omzet uit downloads nog bij (die het weliswaar nog steeds minder goed doen, -36% in 2020), dan is digitale muziekconsumptie goed voor 80% van alle inkomsten.

“De volledige muzieksector is door Covid19 behoorlijk geïmpacteerd geweest in 2020. De concerten werden uitgesteld en de ‘live’ beleving van muziek viel helemaal weg. Gelukkig zijn alle Belgische labels hun artiesten blijven motiveren, steunen en helpen om muziek te blijven maken en die te releasen. De kracht van muziek, vooral in deze omstandigheden, valt niet te onderschatten. Dat bewijzen ook de jaarcijfers”, aldus nog Patrick Guns, voorzitter van BEA Music - Ultratop en MD bij Universal Music België. 

IFPI jaarrapport 2020: $ 21,6 miljard omzet voor platenindustrie

Promo adverteren

Reclame