VI.BE

Spotify Wrapped 2020: de Belgische cijfers
ludovic maillard © damso

Spotify Wrapped 2020: de Belgische cijfers

Live kon er in het bizarre jaar 2020 zo goed als niets, maar gestreamd werd er des te meer. Wie is de meest beluisterde Belgische artiest van het afgelopen jaar op Spotify?

01.12.20

Nieuws

Ook in een coronajaar zijn er eindejaarslijstjes. Veel van die lijsten zijn subjectief, andere zijn gebaseerd op harde cijfers. Het traditionele Spotify Wrapped overzicht behoort tot die laatste categorie. Per land waar Spotify actief is, geven ze een overzicht van de meest beluisterde artiesten, songs, albums en podcasts.

Uiteraard krijg je jaarlijks ook een overzicht van de wereldwijde lijstjes. De Puertoricaan Bad Bunny was de meest populaire artiest op Spotify in 2020 met maar liefst 8,3 miljard streams. (Ter vergelijking: vorig jaar was Post Malone de populairste met ‘amper’ 6,5 miljard streams.) Bad Bunny's plaat ‘YHLQMDMG’ voert ook de lijst met meest beluisterde albums aan. The Weeknd deed het ook allesbehalve slecht: hij staat op plaats 5 in de lijst van meest beluisterde artiesten, het album 'After Hours' staat op plaats 2 en de megahit ‘Blinding Lights’ is met 1,6 miljard streams zelfs het meeste gestreamde nummer op Spotify in 2020. Opvallend: de top 5 van best scorende artiesten is met Bad Bunny, Drake, J Balvin, Juice WRLD en The Weeknd volledig mannelijk. De best scorende vrouw op Spotify was in 2020 opnieuw Billie Eilish, gevolgd door Taylor Swift, Ariana Grande, Dua Lipa en Halsey.

Bij Belgische Spotify-gebruikers is The Weeknd de absolute heerser van 2020. Hij staat op 1 in de lijsten van meeste beluisterde artiesten, meest beluisterde nummers én meest beluisterde albums. Bij ons doen ook Billie Eilish, Drake, Juice WRLD en Dua Lipa het erg goed. “Het is heel bijzonder dat we in België zo veel naar muziek van verschillende genres luisteren” zegt Wilbert Mutsaers daarover, de Head of Music van Spotify Benelux. “En er lijkt steeds meer goede muziek uit België bij te komen. Dit jaar viel extra op dat naast de populariteit van internationale artiesten als The Weeknd, Billie Eilish, Drake en Dua Lipa ook artiesten uit België zoals Damso, Regi, #LikeMe Cast en Angèle nu bovenaan meedoen.”

‘Bovenaan’ moeten we wel met een korrel zout nemen. Damso, de meest populaire Belgische artiest op Spotify in België, vinden we terug op plaats 13. De cast van #LikeMe staat op plaats 25, Angèle net 1 trapje lager. Regi vinden we terug op plaats 36, Lost Frequencies op plaats 44. Angèle en Regi doen het wel beter in de lijstjes met meest gestreamde albums en songs. Er zijn enkele opvallende afwezigen in de top 50 van best beluisterde artiesten in België. Zwangere Guy is daar één van, ondanks het feit dat hij met een druk bekeken livestreamconcert en nieuwe platen laat in 2019 (‘BRUTAAL’) en in 2020 (‘BRUTXXL’) redelijk onvermijdelijk was.

Nog een opvallende vaststelling: Nederlandse artiesten doen het in Nederland veel beter dan Belgische artiesten in België. Bij onze noorderburen spreken ze zelfs over 2020 als ‘het jaar van de Nederlandse muziek‘ - toch wat Spotify streams betreft. In de lijst met meest populaire artiesten in Nederland vinden we Justin Bieber pas terug op plaats 6; de top 5  is volledig Nederlands (lees: Nederlandse hiphop) met Snelle, Boef, Frenna, Lil Kleine en Josylvio. Hiphop blijft dus bij uitstek het best beluisterde genre op Spotify in Nederland. Maar ook artiesten als Maan, Davina Michelle, André Hazes jr. en Suzan & Freek doen het bijzonder goed. 

Conclusie: #ikluisterbelgisch kan in België (op Spotify in elk geval) nog een extra boost gebruiken. Aanbod genoeg nochtans, met door Spotify zelf samengestelde playlists als Sound TrackMade In Belgium, Code 32, Indie Goesting, Best of Belgium, Vlaamse KLEI, Ruig & Riffs of Belgo-Jazz

Promo adverteren

Reclame