VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Cultuur- en gemeenschapscentra bundelen hun krachten voor Belgische muziek

Cultuur- en gemeenschapscentra bundelen hun krachten voor Belgische muziek

cult! lanceerde een oproep voor alle cultuur- en gemeenschapshuizen om de Belgische muziek letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. Ontdek alle acties.

18.01.21

Nieuws

Ook cult!, het netwerk en de belangenbehartiger van cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel, heeft een hart voor Belgische muziek. De organisatie roept zijn leden op om in de Week van de Belgische muziek extra aandacht te geven aan Belgische muziek. Van Tielt tot Maaseik wordt de Belgische muziek letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers gezet met heel wat verschillende initiatieven die je hieronder kan vinden.

GC de bosuil in Jezus-Eik maakt opnames van enkele professionele lokale artiesten, die ze zullen promoten op hun verschillende kanalen. Plaatselijke culturele helden als Stoomboot en Nenukaf hebben inmiddels toegezegd. En als alles meezit, hebben ze voor 14 februari ook nog een echt valentijnslied in petto! Lees hier meer. 

CC Binder speelt enkel Belgische muziek in hun gangen en de beide vestigingen van de bib. Er wordt tevens een wall gemaakt waar de favoriete Belgische nummers genoteerd kunnen worden. Ook kunnen mensen van 1 t.e.m. 12 februari online stemmen voor hun favoriete Belgische nummer. Met die lijst maken ze een ‘Top 20 van Puurs-Sint-Amands’ en een Spotify-playlist die ze op 14 februari zullen verspreiden. Daarnaast doen ze nog een oproep bij lokale artiesten om een eigen versie te maken van hun favoriet Belgisch nummer. Op Valentijn om 17.00u brengen zij dit nummer live op het podium van CC Binder. De show zal live gestreamd worden zodat iedereen mee kan genieten. Check alle info hier.

Met de houtsessies wil de Warande in Turnhout jonge beloftevolle Kempische bands ondersteunen met een professionele video-opname. Le Sud is de eerste band in de houten zaal van de Warande: hun clip wordt in première uitgezonden. Daarnaast brengen ze 12 & 13 februari twee livestreams van lokale DJ's die uitsluitend Belgische plaatjes zullen draaien. 

In CC De Werf in Aalst gaan ze op zoek naar het beste uit meer dan 50 jaar lokale popmuziek. Vanaf donderdag 21 januari tot en met vrijdag 5 februari kan iedereen zijn top 3 doorsturen. Op basis daarvan zal op zaterdag 6 februari de allereerste ‘Top053’ via livestreamradio en website gepresenteerd worden door Jonas Decleer, die eveneens als afspeellijst aangeboden zal worden. Meer info vind je hier!

Ook CC Asse laat van zich horen. Zowel leerlingen en combo’s van de Kunstenacademie als bands en zangers (Bump, Anton De Wolf en The Monotrol Kid) spelen hun favoriete nummers uit het Belgische songbook. Hun bijdrage kan je bekijken op de sociale media van het cultuurcentrum en de academie. Lees er hier meer over. 

CC De Plomblom in Ninove roept handelszaken en winkeliers op om Belgische muziek op te zetten. 

OC d’Iefte in Deerlijk wordt een week lang OC de Zulle. Samen met hun inwoners gaan ze op zoek naar de Deerlijkse Tijdloze, dé lijst met de 50 beste Deerlijkse nummer. Deze lijst wordt op 14 februari bekend gemaakt tijdens een live-uitzendig op de lokale radio. Ook lanceren ze ‘zulleconcertjes’: een band komt op Valentijn langs om er enkele deurdeuntjes te spelen. Nog die dag, rijdt er een piano rond in het centrum die passanten zal verblijden met live pianomuziek. Tot slot zullen er elke dag livestreams van dj-sets met enkel Deerlijkse dj’s doorgaan. Hier vind je er meer over.
CC de Meent in Alsemberg roept op om te stemmen voor de ‘Meent top 38 aller tijden’, een lijst met de favoriete Belgische nummers van artiesten die ooit op hun podium stonden. Op de website komt ook een historisch overzicht vanaf 1984. Begin maart brengen zij elke zaterdag in de ‘Meent-sessies’ telkens een overzicht van deze top 38 met daarbij interviews en bands die nummers zullen spelen uit deze lijst. Check hun website voor meer info.
CC Brugge organiseert drie bijzondere livestreams vanuit de Koninklijke Stadsschouwburg. Voor en na de concerten geniet je van enkele opmerkelijke Belgische dj’s. Op valentijn krijg je bovendien de kans om je geliefde(n) op een bijzondere manier te verrassen door een verzoeknummer aan te vragen. Meer hierover vind je op hun website.
CC Nova in Wetteren gaat een samenwerking aan met de leerlingen van de muziekacademie waarbij ze Belgische nummers zullen coveren. Ook kan je tickets kopen voor het online optreden van Stadlander dat op vrijdag 12 februari in hun zaal zal plaatsvinden. De bib is dan weer op zoek naar hét favoriet Belgisch nummer van de Wetterenaars. Hier vind je meer info.
In de expo “De Residenten” zet CC Strombeek hun lockdown residents in de kijker. Tijdens de tweede lockdown resideerden er maar liefst acht Belgische muzikanten in het cultuurhuis. Om het publiek een inkijk te geven in deze residenties, maakten ze er een podcast en een kortfilm over. Deze week kan je de kortfilm van Arno De Facq en een reeks foto's van Sophie Nuytten gaan bezichtigen in het CC. De podcast kan je hier reeds beluisteren. Alle info over de expo vind je hier terug. 
In CC Dilbeek werken ze samen met vijf lokale artiesten die Belgische nummers coveren in een filmpje. Daarnaast streamt Jongerenwerking FRIS een live dj-set met enkel Belgische muziek. Bovendien kiezen de leners van de bibliotheek in Dilbeek hun Belpop top 20. Deze nummers worden vervolgens aan elkaar gemixt en kan je beluisteren online of aan de ingang van de bib!
Verschillende Zuidrandgemeentes verspreiden demo's en/of filmpjes via hun website en social media. Een heel weekend draait Radio Zuidrand tevens Belgische muziek met op 13 februari een Belgische top 100 en op 14 februari interviews met Zuidrandse muzikanten vanuit het Cultuurhuis Altena in Kontich. Check alle info.
Cultuurcentrum Ter Dilft in Bornem zet enkele Belgische topmuzikanten in the picture via drie livestreams vanuit de schouwburg. Vrijdag 12 februari is het punkrocken geblazen met het jong (en deels Bornems) geweld van Teen Creeps, zaterdag 13 februari hebben ze een afspraak met de jazzy vibes van Linus + Økland / Van Heertum / Zach en zondag 14 februari starten ze de dag met aangrijpend klassiek van Los Reyes de la Baraja. Meer info vind je hier.
De Ginter gemeenten zoeken via hun OAZE-platform (digitaal platform voor jonge makers) artiesten die zichzelf willen filmen terwijl ze een cover van een Belgische band spelen. Deze covers worden dan tijdens de actieweek gedeeld op hun sociale media platformen. 
De jeugddienst en de cultuurdienst van de stad Diest brengen heel de week een ode aan de Diestse muziek. Dit door concrete hoorbare en zichtbare acties in de binnenstad maar ook door online leuke verhalen te vertellen. Zo speelt de stadsbeiaardier ‘Hard Times’ van The Scabs, een all-time Diestse klassieker, spelen ze een week lang uitsluitend Diestse muziek in een hele hoop winkels en geven ze muzikanten de kans om hun merchandise bij lokale handelaars te verkopen.
Ook Leietheater in Deinze doet mee aan de Week van de Belgische Muziek, en wel met volgende acties. Iedere dag stelt een doelgroep een Spotify-playlist samen en een selectie uit hun keuze is zal elke dag tussen 18u en 19u op lokale Radio Tequila te horen zijn. Uit deze playlisten kunnen inwoners van Deinze stemmen op hun favoriete nummer. Deze TOP98 wordt op het slotmoment van de Week van de Belgische Muziek uitgezonden op Radio Tequila (op zondag 14/2 van 12u tot 20u). Daarnaast brengt iedere dag een bekend ‘muziekgezicht’ uit Deinze een Ode aan haar of zijn favoriete Belgische nummer en stadsdichter Steven Van de Putte brengt een poëtische Ode aan een Belgische klassieker.Via een affichemuur (aan de ramen van Leietheater) komt de muziekhistorie van Deinze tot leven met een mooi overzicht via affiches, platenhoezen, foto’s enz, en als laatste brengt Kraft een twee uur durende live DJ-set vol nummers van Belgische makelij. Deinze zit niet stil! 
Bij CC de Adelberg in Lommel zitten ze niet stil. Van een Belgisch getint beiaardconcert tot een prachtig uitgestippelde muzikale fietsroute. Ontdek het allemaal in Lommel!
GC Essegem in Jette maakt voor de gelegenheid een Spotify playlist met muziek gelinkt aan Jette. Daarnaast lanceerden ze een oproep aan Jetse muzikanten om op 14 februari deel te nemen aan de  Ode aan de Belgische Muziek.
In Genk zijn er de livestreamconcerten van Studio C-Mine, met Lupa Gang Gang Quartet en The Ant (dj). Check het hier
CC Zwanenberg in Heist-op-den-Berg zet de hele week Belgisch talent in de kijker, zowel online op Facebook en Instagram en met playlists op Spotify in samenwerking met Hnita Jazz Club en De Living, maar ook met de organisatie van drie livestream-concerten:
Op vrijdag speelt pIE p.KLEIN een gratis livestreamconcert, op zaterdag kan je local Paul Michiels aan het werk zien (voor dit concert moet je online een ticket kopen) en op zondag is het de beurt aan Aalex Vertommen en Ralph Hermans met een heus valentijsconcert. Hou van 8 t.e.m. 14 februari dus zeker de sociale media van CC Zwaneberg in de gaten!

CC De Spil zorgt in de centrumstraten van Roeselare voor een specifieke playlist met uitsluitend Belgische muziek.
CC 't Schaliken in Herentals organiseert op vrijdag 12 februari om 20u00 een livestreamconcert van Transistorcake, de band rond Herentalsenaar Orson Wouters. Zij gaan online via facebook live
De Cultuurfabriek in Damme verlicht zijn gevel in de Belgische driekleur en speelt Belgische muziek af op de boxen buiten.
Ook CC Gildhof in Tielt betuigt graag haar liefde aan de Belgische muziek. Binnenkort kan je Tieltse Belpop-pareltjes (her)ontdekken met de Belpop Bonanza fiets- en wandelroute in Tielt! De fiets- en wandelroute werd uitgestippeld door de vakmannen bij uitstek: Jan Delvaux en Jimmy Dewit. Deze twee hebben zich helemaal ingewerkt in het erfgoed van Tielt. Zij zijn binnenkort dus ook zeer graag uw gids doorheen de Tieltse Belpop-geschiedenis! Daarnaast zetten ze Tieltse muzikale vedetten in de spotlights. Op de facebookpagina van stad Tielt vind je een poll terug waar je jouw ultieme favoriet kan aanduiden. Op donderdagvoormiddag en zondagnamiddag zal beiaardier Kenneth Theunissen Belpop-pareltjes op u afvuren. En op woensdag- en zaterdagnamiddag laten ze jouw all time Belgische muzikale favorieten weerklinken tijdens het winkelen in de Kortrijkstraat. Via de facebookpagina van stad Tielt kan je alvast jouw keuzes doorgeven! Meer info vind je op hun website
CC de Borre speelt jouw TOP 3: bezorg je favoriete Belgische nummer via cc@deborre.be en heel de week draaien ze een Bierbeekse TOP 100. Daarnaast is het cultuurcentrum ook op zoek naar Bierbeekse muzikanten en songwriters. Ken je iemand uit Bierbeek of ben je zelf professioneel actief in de muziekwereld, schrijf je in! Zou gauw het weer mag steken ze samen een festival in elkaar met Belgische muziek, door en voor Bierbekenaren. 
JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame