VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Wijnegem Zapt is sinds 2000 een jaarlijkse muzikale kroegentocht doorheen de gemeente Wijnegem. Twee jonge scouts, die destijds het gebrek aan culturele activiteiten in Wijnegem wilden aanpakken, bedachten het concept en zijn sindsdien de trekkers. Ze wilden muzikale actie in de rustige kanaalgemeente brengen door in zoveel mogelijk cafés op dezelfde avond verschillende artiesten meerdere concerten te laten spelen. Hierdoor gaven ze lokaal talent een podium, steunden ze de plaatselijke horeca en kon het publiek doorheen de avond verhuizen – “zappen” – van de ene naar de andere locatie.

Met een tiental deelnemende concertlocaties - cafés, het jeugdhuis, jeugdlokalen en het cultuurcentrum - wil Wijnegem Zapt enerzijds zoveel mogelijk artiesten een podium bieden en anderzijds bezoekers van een zo divers mogelijke programmatie laten genieten. Elke organisator gaat zelf op zoek naar artiesten, al houdt het bestuur wel een suggestielijst bij van lokale groepen in verschillende genres. Wanneer een organisator een groep kiest uit deze lijst, krijgt die hiervoor een tegemoetkoming van 200 euro van Wijnegem Zapt. Elke groep mag doorheen de avond drie keer een set van 30 minuten spelen, de pauzes tussen de optredens geven het publiek de kans om tussen de verschillende locaties te “zappen”.

Intussen traden meer dan 200 artiesten op en vierde de kroegentocht vorig jaar uitbundig haar twintigjarige jubileum met 1.300 bezoekers. Wijnegem Zapt kan jaar na jaar op veel belangstelling rekenen. Jong talent vindt de weg naar lokale podia, de plaatselijke horeca ziet het als een hoogdag en het evenement draagt bij aan een divers cultuuraanbod in Wijnegem.

Plaats
Wijnegem, Antwerpen (9810 inwoners)
Rol van gemeente
Als facilitator staat de gemeente in voor de veiligheid en zorgt ze ervoor dat het jaarlijkse startschot (openluchtconcert) steeds op een andere publieke plaats georganiseerd kan worden.
Budget vanuit gemeente
Wijnegem Zapt is dankzij vele trouwe sponsors grotendeels zelfvoorzienend. Er is wel een beperkt budget vanuit de gemeente, die daarnaast voornamelijk logistiek ondersteunt.
Deze actie zet in op
Speelkansen en netwerk.
Let op
Vernieuwing of verjonging van het bestuur is voor een langlopend project zeer belangrijk, en artiesten kunnen slechts om de drie edities deelnemen, met oog op variatie in de line-ups.
Publicatiejaar
2020