VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Van Geys tot Goossens

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Het project ‘Van Geys tot Goossens’ graaft een schat aan Hechtel-Ekselse muziekverhalen op. Anekdotes, ervaringen van artiesten en nooit vertoond fotomateriaal brengen de rijke muziekgeschiedenis van Hechtel-Eksel in beeld, onder het motto ‘hoe kleiner het dorp, hoe groter de fierheid op de eigen muziek’. Daarnaast wil het project een brug slaan tussen jong en oud, door generaties samen te brengen aan de hand van muziek. 

Sinds 2018 bestaat het project uit zowel een Facebook-groep waarin mensen wekelijks verhalen delen, als een Spotify-playlist en YouTube-kanaal met wekelijks updates. De Facebook-groep telt ondertussen meer dan 1.000 actieve leden. Het project heeft de lokale muziekscene opnieuw leven ingeblazen. Zo zijn een aantal non-actieve bands opnieuw het repetitiekot ingedoken, en komen mensen spontaan platen, foto’s en affiches binnenbrengen. Generaties muzikanten en muziekfans ontdekken elkaars muziek en komen opnieuw met elkaar in contact. 

Naast het beheren van de online community schreef initiatiefnemer Dirk Neyens het boek ‘Van Geys tot Goossens’, dat met een oplage van 500 exemplaren in september 2020 werd uitgegeven door de gemeente. In de toekomst staat er een muzikale en informatieve avond over en met lokale artiesten van alle generaties op de planning, met een lokale all star-band o.l.v. Mario Goossens, drummer bij Triggerfinger

Plaats
Hechtel-Eksel, Limburg (12397 inwoners)
Rol van gemeente
Facilitator en stimulator.
Budget vanuit gemeente
De gemeente draagt de kostprijs van het boek en de muzikale boekvoorstelling met lokale artiesten.
Deze actie zet in op
Netwerk en erfgoed.
Let op
Om zo’n project te doen slagen is het belangrijk om (fysieke) archieven te hebben. Zonder gedegen archiefmateriaal en een scherpe pen wordt dit project al snel een lange droge lijst van gegevens.
Publicatiejaar
2020