VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Troep

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Leopoldsburg barst van jong, creatief talent. Maar dat vindt vaak niet de weg naar het cultuurcentrum. In vele cultuurcentra is de programmatie nog te weinig gericht op jongeren. En daar wil TROEP iets aan veranderen. TROEP is het jongerencollectief van Cultuurcentrum Leopoldsburg, bestaande uit vijf jongeren en een stafmedewerker. Het is een participatieproject waarbij jongeren uit de buurt hun bijdrage leveren aan de programmatie, door twee avonden per seizoen een culturele activiteit te organiseren. Deze wisselwerking haalt enerzijds artiesten naar het cultuurcentrum die anders misschien nooit de revue zouden passeren, en spreekt anderzijds een nieuw publiek aan. Ook binnen de reguliere programmatie geeft TROEP sinds seizoen 2019-2020 hun 'stamp of approval' aan een aantal voorstellingen. Voorstelling met die stempel willen ze extra onder de aandacht brengen van een jeugdig publiek.

Door jongeren zelf de handen uit de mouwen te laten steken, weliswaar onder begeleiding van een stafmedewerker, geven ze zelf mee het culturele landschap van Leopoldsburg vorm. De jongeren kunnen meewerken als helpende hand of zelf genieten van de TROEP-kaart. Met zo’n kaart kunnen jongeren van 16 tot 25 jaar aan een voordeliger tarief voorstellingen bijwonen. 

Het project is in 2019 opgestart. In de toekomst hoopt TROEP de jeugd ook naar de andere lopende voorstellingen van het CC te halen. TROEP wil het wat oubollige imago van het cultuurcentrum proberen ombuigen naar een dynamische plek, waar ruimte is voor creativiteit en plezier.

Plaats
Leopoldsburg, Limburg (15736 inwoners)
Rol van gemeente
Initiator, stimulator en regisseur.
Budget vanuit gemeente
Het CC houdt binnen het programmabudget jaarlijks zo’n 6.000 euro vrij voor dit initiatief.
Deze actie zet in op
Speelkansen en ondernemingszin.
Let op
Het engagement moet vooral vanuit de jongeren komen, en niet vanuit de leidinggevende, die bij een eventueel gebrek aan initiatief zelf de touwtjes in handen dreigt te nemen.
Publicatiejaar
2020