VI.BE

Subsidies Bilzerse popbands

Inspiratie

3 categorieën

In Bilzen werken de diensten Cultuur en Jeugd samen rond een ‘lokaal popbeleid’. Het doel is om lokale bands kansen te geven en organisatoren en muziekliefhebbers in Bilzen te laten genieten van lokale popmuziek.

Eén van de actiepunten is het stimuleren van podiumkansen voor lokale bands. Sinds 2010 kunnen vzw’s of feitelijke verenigingen uit Bilzen een subsidie aanvragen voor elke podiumkans die ze aan een lokale popgroep bieden. Voor elke podiumkans krijgt elke band een subsidie van 125 euro, met een maximum van 500 euro per initiatief. Eenzelfde organisatie kan per jaar voor maximum 1.500 euro gesubsidieerd worden.

Door de subsidielijn nemen organisatoren vaker het initiatief om lokale bands te programmeren. Daarnaast heeft de stad hierdoor een goed overzicht van alle actieve bands, en komen organisatoren regelmatig aankloppen bij de cultuurdienst, op zoek naar contactgegevens van lokale bands. Door de subsidies krijgen bands op hun beurt ook vaker de kans om in een professioneel kader te spelen.

Verder kunnen lokale popgroepen aanspraak maken op subsidies voor hun opnames en/of releases. Om erkend te worden als lokale popgroep moet minstens één van de groepsleden in Bilzen gedomicilieerd zijn en moet de popgroep geregistreerd zijn bij de cultuurdienst. Voor elke opname en/of release van een muziekdrager wordt een subsidie toegekend van 50% van de gemaakte kosten, met een maximum van 250 euro per opname. Vallen daar onder meer onder: de huur van de studio, de aankoop van muziekdragers, de werkuren van de producer, en de albumvoorstelling. Eenzelfde band heeft recht op maximum één subsidie voor de opname en/of release van een muziekdrager per jaar.

Plaats
Bilzen, Limburg (32465 inwoners)
Rol van gemeente
Initiator, stimulator via subsidies en facilitator.
Budget vanuit gemeente
Jaarlijks subsidiepot van 5.000 euro.
Deze actie zet in op
Financiële, promotionele en materiële ondersteuning.
Let op
Handelsvennootschappen of hun deelorganisaties komen niet in aanmerking voor subsidie. Dat betekent dat bijvoorbeeld cafébazen deze subsidie niet kunnen aanvragen, wat jammer is, omdat bepaalde speelkansen daardoor alsnog niet plaatsvinden.
Publicatiejaar
2020