VI.BE

Popbeleid in het meerjarenplan

Inspiratie

Waar artiesten als Liliane Saint-Pierre en Guy Swinnen in het verleden vooral zelf hun weg moesten zoeken, telt Diest vandaag meerdere organisaties en initiatieven die DIY-gewijs het lokale muzieklandschap mee vormgeven en ondersteunen. Diest wil actief meewerken aan het uitbouwen van een rijk muzieklandschap. De stad engageert zich om de noden en wensen van muzikanten, dj’s en producers op te nemen in de meerjarenplanning en beleids- en beheerscyclus. 

Dit prille popbeleid vindt zijn oorsprong in de allereerste Popraad (voorjaar 2019) en Lokale Helden, dat er sinds 2015 jaarlijks plaatsvindt. Jongeren kregen ook een stem via de vzw [ew32], die zich inzet voor sociaal-maatschappelijke participatie-projecten. Via het stadsspel 'Serious Urban Games', waarbij leerlingen met een tablet op stap gingen door de stad, kwamen allerlei muziekgerelateerde noden en wensen naar boven. Deze kregen een plaats in de ontwikkeling van een popbeleid.

Al deze verzamelde input vormt de basis voor een lokaal popbeleid dat moet bijdragen tot een bloeiend muzieklandschap. Het beleid focust op vier kernzaken: educatie, speelkansen, repetitie & productie, en promotie & netwerk. Zo zal Diest bijvoorbeeld haar muzikanten proberen te helpen bij de verschillende stappen van het opnameproces. Dit doet de stad door het subsidiëren en faciliteren (onder voorwaarden) van de opnames van demo’s en het stimuleren van een release in eigen stad, bij voorkeur in samenwerking met één van de lokale studio’s. Jonge of beginnende bands hebben niet altijd de kans en/of kennis om een opname te maken, terwijl online platformen daar steeds vaker om vragen. De stad Diest wil daarop anticiperen om te voorkomen dat artiesten speelkansen missen door gebrek aan kwalitatieve opnames.

Plaats
Diest, Vlaams-Brabant (23973 inwoners)
Rol van stad
De stad staat volledig aan het roer bij deze actie.
Budget vanuit stad
Een éénmalige injectie van 20.300 euro, gevolgd door een jaarlijks budget van 12.600 euro onder de noemer 'Popbeleid' (dus niet onder jeugd, cultuur of een andere dienst). Hieronder vallen onder andere Lokale Helden, een dj-Lab en andere lokale initiatieven.
Deze actie zet in op
Inspraak in beleid, speelkansen, repeteren en algemene ondersteuning.
Let op
De uitbouw van een lokaal Popbeleid staat of valt met gemotiveerde dienst-medewerkers.
Publicatiejaar
2020