VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Popbeleid in het meerjarenplan

Inspiratie

Waar artiesten als Liliane Saint-Pierre en Guy Swinnen in het verleden vooral zelf hun weg moesten zoeken, telt Diest vandaag meerdere organisaties en initiatieven die DIY-gewijs het lokale muzieklandschap mee vormgeven en ondersteunen. Diest wil actief meewerken aan het uitbouwen van een rijk muzieklandschap. De stad nam de noden en wensen van muzikanten, dj’s en producers mee op in de meerjarenplanning en beleids- en beheerscyclus, en hoopt dit opnieuw te doen voor de nieuwe beleidsperiode die van start gaat in 2026. 

Het Diestse popbeleid vindt zijn oorsprong in de allereerste Popraad (voorjaar 2019) en Lokale Helden, dat er sinds 2015 jaarlijks plaatsvindt. Jongeren kregen ook een stem via de vzw [ew32], die zich inzet voor sociaal-maatschappelijke participatie-projecten. Daarboven deed stad Diest in 2023 een tweede Popraad onder de naam MIC CHECK. Naast een nieuw inspraakmoment diende MIC CHECK ook als een presentatie van de eerste blauwdruk van de nieuwe plannen van de stad rond een Diestse popbeleid. Deze plannen werden hier in de eerste plaats bevestigd, maar toch ook aangevuld met wat nieuwe input, bijvoorbeeld vanuit de hoek van dj’s en producers. Deze laatste groep, die vandaag amper ondersteund wordt, krijgt binnenkort een plek in de gloednieuwe broedplaats voor jongeren die in november 2023 zal openen in een voormalige textielfabriek. Daarnaast zal er ook plaats zijn voor nieuwe repetitieruimtes.

Al deze verzamelde input vormt de basis voor een lokaal popbeleid dat moet bijdragen tot een bloeiend muzieklandschap. Het beleid focust op vier kernzaken: educatie, speelkansen, repetitie & productie en promotie & netwerk. Verder wordt het popbeleid in Diest als een soort ‘campusmodel’ gezien, waarbij diverse spelers diverse taken op zich nemen. Hierbij zal JH Tijl zich voornamelijk richten op jonge bands met speelkansen en residenties, zal CC Diest artiesten gaan ondersteunen met bv. PA-repetities en vinden dj’s en producers hun thuis in de loods die in najaar 2023 opent.

Plaats
Diest, Vlaams-Brabant (23973 inwoners)
Rol van stad
De stad staat volledig aan het roer bij deze actie.
Budget vanuit stad
Een éénmalige injectie van 20.300 euro, gevolgd door een jaarlijks budget van 12.600 euro onder de noemer 'Popbeleid' (dus niet onder jeugd, cultuur of een andere dienst). Hieronder vallen onder andere Lokale Helden, een dj-Lab en andere lokale initiatieven.
Deze actie zet in op
Inspraak in beleid, speelkansen, repeteren en algemene ondersteuning.
Let op
De uitbouw van een lokaal Popbeleid staat of valt met gemotiveerde dienst-medewerkers.
Publicatiejaar
2020