VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Podium voor Machels talent

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Machelen is een gemeente pal tussen Brussel en Vilvoorde, wat het niet makkelijk maakt om zicht te krijgen op het aanwezige talent, dat zich vaak linkt aan één van beide steden. Daarnaast is er in Machelen weinig tot geen mogelijkheid voor plaatselijke groepen om podiumervaring op te doen, waardoor een initiatief als Lokale Helden zeer welkom is.

Met de hulp van de vrijwilligers van jeugdhuis Sjaloom werd Lokale Helden aangevat. De vrijwilligers van het jeugdhuis stonden mee in voor de promotie. Ze engageerden een presentator, en waren tevens verantwoordelijk voor het vinden van de locatie en het bemannen van de toog. Ze kozen voor een focus op hiphop. En uiteindelijk konden vijf artiesten voor eigen publiek het beste van zichzelf geven. 

Fijn detail: na afloop van Lokale Helden merkte de cultuurdienst dat enkele artiesten makkelijker de weg naar de gemeente vinden, omtrent vragen over onder meer repetitieruimtes en organisatie van hun eigen evenementen. We herhalen het graag: inzetten op lokaal talent legt bruggen.

Plaats
Machelen, Vlaams-Brabant (15451 inwoners)
Rol van gemeente
De gemeente organiseert zelf en stuurt als regisseur de verschillende actoren aan.
Budget vanuit gemeente
Ja, de cultuurdienst voorzag een budget van 2.000 euro. Dit werd voornamelijk gespendeerd aan de PA-installatie, catering en aan cadeaubonnen voor de artiesten.
Deze actie zet in op
Speelkansen en informatieve ondersteuning.
Let op
Er is meer nodig dan deze ene activiteit om lokale artiesten voldoende te steunen. Repetitieruimtes, workshops, verhuur van materiaal, extra podiumkansen, noem maar op. Alleen door breed acties op te zetten kunnen muzikanten groeien.
Publicatiejaar
2020