VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuwe repetitieruimtes in Herent

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

In 2018 was Herent één van de eerste gemeenten om een Popraad te organiseren. Tijdens deze Popraad kwam al snel de vraag naar een aangepaste ruimte om te repeteren in Herent. Iets wat er tot dan toe niet was. Dat zowel de burgemeester als de schepen van Cultuur aanwezig waren, hielp zeker om nadien snel tot resultaten te komen. 

Na afloop van de Popraad werd er gekozen om de nood aan repetitie-infrastructuur prioriteit te geven. Er was ruimte beschikbaar in het oude gemeentehuis en vanuit het gemeentebestuur werd er budget voorzien. Er volgde een aanbesteding en uiteindelijk zou iDeal Acoustics de twee box-in-box ruimtes bouwen, één gericht op live bands en een ruimte ingericht als studio en voor dj’s. 

Gezien de beperkte ruimte werd er niet gekozen voor het bouwen van bergruimtes, maar werd er een backline voorzien: een zanginstallatie, drumstel, gitaar- en basversterker. Zo moeten muzikanten minder zelf met hun materiaal sleuren. Uiteindelijk koos Herent er ook voor om alles zo laagdrempelig en simpel mogelijk te houden en wordt er daardoor veel verantwoordelijkheid bij de gebruikers zelf gelegd. Zo werd er bijvoorbeeld gekozen voor een zeer gebruiksvriendelijke reservatiemethode, waarbij gebruikers zelf de ruimtes kunnen betreden met telkens een unieke code voor het gehuurde tijdsblok. Wanneer een artiest voor het eerst de ruimte huurt, is er ter plaatse een kennismakingsgesprekje met de ambtenaar. Dit maakt alles veel persoonlijker, helpt de gemeente om zicht te krijgen op de actieve lokale groepen en stelt de gemeente in staat om vanuit een sleutelrol linken te proberen leggen tussen verschillende artiesten of andere spelers binnen de muziekscene.

Plaats
Herent, Vlaams-Brabant (21686 inwoners)
Rol van gemeente
De gemeente is volledig in de lead en staat in voor zowel het plannen, het budget, de uitvoering (via aanbesteding) en de uitbating.
Budget vanuit gemeente
Niet gespecificeerd. Er is gewerkt via openbare aanbesteding. Het budget is een aantal keer opgetrokken doorheen het project. Toch voor gekozen om huurgeld zeer democratisch te houden.
Deze actie zet in op
Aanbod van toegankelijke, betaalbare en aangepaste repetitieruimtes.
Let op
Eenzijdig gebruik door telkens dezelfde mensen.
Publicatiejaar
2023