VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muzikantentreffen

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

3 categorieën

In 2015 initieerde stad Oudenaarde het project Muzikantentreffen. Dat project overkoepelt een geheel van activiteiten ter ondersteuning van lokale muzikanten van alle leeftijden. De organisatie is in handen van de cultuurdienst en een vrijwillige werkgroep, die bestaat uit onder meer de lokale muziekhandelaar, enkele gepassioneerde lokale artiesten en het plaatselijke jeugdhuis Canavia. Het project omvat de organisatie en het beheer van repetitiekoten, showcases van lokale bands, workshops, demo-opnames en clinics - een vorm van groepscursus - met bekende muzikanten. 

Daarnaast ondersteunt de stad lokale organisatoren met een muziek-cheque van 125 euro wanneer ze een geregistreerde Oudenaardse artiest programmeren. 

Sinds Muzikantentreffen actief is, kwam er meer aandacht voor lokale muziek en ontstond er een grotere betrokkenheid met de lokale scene vanuit zowel artiesten, organisatoren, publiek als beleid. Deze actie heeft ook als doel om meer in te zetten op vernieuwing en verjonging. Het aanbod en de activiteiten zijn niet exclusief voor jongeren, maar de stad zet hier wel extra op in en waakt erover dat het grootste deel van de de spreekwoordelijke koek richting jonge artiesten gaat.

Plaats
Oudenaarde, Oost-Vlaanderen (31331 inwoners)
Rol van stad
Naast het initiëren van het project, draagt de stad tot op vandaag actief bij tot de werking, en is ze de voornaamste trekker binnen Muzikantentreffen.
Budget vanuit stad
Ja, er is een budget voor ‘jongerenwerking’ binnen de cultuurdienst.
Deze actie zet in op
Repeteren, speelkansen en netwerk.
Publicatiejaar
2020