VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Materiële en logistieke investeringen om lokale projecten te stimuleren

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

3 categorieën

De gemeente Herent heeft een waslijst aan initiatieven opgesteld om de lokale muziekscene te ondersteunen. De belangrijkste daarvan zijn het bouwen van repetitiekoten en het stimuleren van lokale acts op buurtfeesten door middel van een mobiel podium en een tapcontainer. Niet enkel lokale acts hebben daar baat bij, ook verenigingen en horeca kunnen mee profiteren van de knowhow en logistieke voorzieningen voor het organiseren van kleine events.

Daarnaast zet Herent in op het stimuleren van regionale samenwerkingen. De Stad Leuven heeft een database met Leuvense artiesten die kunnen geboekt worden voor buurtfeesten en andere lokale evenementen. Artiesten die via deze database geboekt worden, krijgen hier steeds een vergoeding voor. Herent wil samenwerken met Leuven en andere omliggende gemeenten om de database aan te vullen met lokale artiesten.

Ook wil Herent inzetten op een nieuw subsidiereglement. Momenteel kunnen jeugdverenigingen erg gemakkelijk subsidies aanvragen. De gemeente wil deze subsidies nu ook openstellen voor andere partijen zoals niet-verenigde muzikanten, organisatoren en artiesten uit andere kunstdisciplines.

Plaats
Herent, Vlaams-Brabant (21686 inwoners)
Rol van gemeente
De gemeente staat volledig zelf aan het roer bij deze actie.
Budget vanuit gemeente
Ja, de gemeente investeert behoorlijk om verdere acties te kunnen uitvoeren. Dit gaat om een jaarlijkse subsidie van 5.000 euro en een eenmalige investering voor repetitielokalen (60.000 euro) en het mobiele podium (50.000 euro).
Deze actie zet in op
Beleid, speelkansen en netwerk.
Let op
Het is belangrijk om de acties te evalueren en niet alles op zijn beloop te laten gaan. Dat kan door tijdig een nieuwe Popraad bijeen te roepen, organisatoren te blijven stimuleren, en bands op te volgen en te ondersteunen.
Publicatiejaar
2020