VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Maandelijkse concerten in YAP

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

3 categorieën

In de jaren 1970-80 kende Leopoldsburg een bloeiende muziekscene, maar aangezien muzikanten nergens terecht konden voor kwaliteitsvolle infrastructuur repeteerden ze vaak in achterhuizen, met gebrekkig materiaal. Omdat de lokale artiesten duidelijk nood hadden aan kwalitatieve repetitieruimtes, degelijk materiaal en een ontmoetingsplek, besloten enkele vrijwilligers in 1977 de vzw Young Artist Promotion (YAP) in het leven te roepen. Sindsdien baat YAP kwalitatieve repetitieruimtes uit in Leopoldsburg. Sinds 2014 is daar een ruime concertzaal met licht- en geluidsinstallatie bijgekomen. 

De concertzaal wordt enerzijds gebruikt voor P.A.-repetities of try-outs en anderzijds is er elke maand een optreden. De programmatie van de concerten is erg divers, gaande van pop tot metal en van lokaal tot internationaal. Volgens YAP moet muziek toegankelijk zijn voor iedereen en voor ieders portefeuille, daarom houden ze de prijzen van zowel drank als de entree zo laag mogelijk. Met de maandelijkse concerten krijgen lokale artiesten een duwtje in de rug op vlak van speelkansen.

Plaats
Leopoldsburg, Limburg (0 inwoners)
Rol van gemeente
Als facilitator zorgt de gemeente voor de juiste randvoorwaarden.
Budget vanuit gemeente
Geen. De vzw financiert het volledige project (waaronder de aankoop van materiaal en de renovatie van het gebouw) zelf. Ze zamelen geld in door elke zomer te werken op festivals zoals Pukkelpop.
Deze actie zet in op
Speelkansen, repetitieruimtes en materiële ondersteuning.
Publicatiejaar
2020