VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Klub Karbon

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de betrokken partners, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

5 categorieën

Klub Karbon is een participatief platform waarbij jongeren uit kwetsbare situaties hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren. Vier cultuurhuizen uit de regio (Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg), Arktos Limburg en ECRU werken hiervoor samen. Vele jongeren vinden namelijk hun weg niet naar de cultuurcentra en ontbreken de mogelijkheid of de middelen om hun artistiek talent te ontdekken en ontwikkelen. 

Een groot onderdeel van het project richt zich op muziek. Zo is er samen met de jongeren een muzieklabel opgestart en worden de jongeren op diverse vlakken begeleid: van studio-opnames tot bookings, van artwork tot releases op streamingplatforms en het organiseren van release parties.

Dankzij Klub Karbon vinden de jongeren vandaag makkelijker hun weg naar cultuurhuizen, onder meer door er zelf op het podium te staan (of achter de schermen) mee te draaien. Dit zorgt ook weer voor meer jongeren in het publiek. Klub Karbon zet ook sterk in op de duurzaamheid van het project. Dit doen ze door de opstart van een platenlabel waar de jongeren na het project zelf mee verder kunnen gaan. Ook werken ze aan een theatershow die door heel Vlaanderen kan touren. Ze proberen de jongeren niet gewoon workshops aan te bieden, maar ook te stimuleren en onder te dompelen, zodat kunst een deel van hun leven wordt, ook lang na het project.

Plaats
Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg (130000 inwoners)
Rol van gemeente
Facilitator (= scheppen van de juiste randvoorwaarden voor anderen), Stimulator (= uitdelen van prikkels aan het veld, bv. door middel van een subsidie)
Budget vanuit gemeente
Bijna 60% van de middelen komt van de bovenlokale Vlaamse projectsubsidie, ruim 30% inbreng van de vier cultuurhuizen en ECRU, en zo'n 10% door Arktos.
Deze actie zet in op
Speelkansen, Netwerk, Materiële ondersteuning, Promotionele ondersteuning, Ontwikkeling.
Let op
Een goede brugfiguur die de taal van de jongeren spreekt en de leefwereld begrijpt, is essentieel. Veel energie gaat ook naar het vasthouden van de interesse van de jongeren en hen blijven motiveren om verder te zetten. Tot slot is dit project enkel mogelijk dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties, die elk hun krachten inzetten voor het groter doel.
Publicatiejaar
2024