VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Jamsessies in Den Tat

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Na afloop van de Popraad in Dilbeek, getrokken vanuit CC Westrand, waren er twee vaststellingen: veel lokaal muzikaal talent zoekt speelkansen; en de artiesten missen een scene. 

Naar stichtend voorbeeld van het New York uit de jaren 1920 besloten CC De Westrand en de bruine kroeg Café Den Tat een reeks jamsessies in het leven te roepen. Entree was gratis, en het samenzijn en musiceren stond centraal. Op zich niets nieuws zeg je? Correct. Maar door enkele kleine ingrepen slaagden ze er in Dilbeek wel in om dit aloude concept succesvol uit te bouwen. 

Door de jamsessies te laten plaatsvinden in Café Den Tat - in plaats van in de CC-infrastructuur - waren ze laagdrempelig, gezellig en ongedwongen. Het CC zorgde voor de technische ondersteuning in de vorm van microfoons, een drum, piano, versterking voor bas- en elektrische gitaar, en Den Tat voor het gezellige kader. Daarnaast zocht en vond CC Westrand twee enthousiaste vrijwilligers onder de aanwezigen van de Popraad, die het project mee een gezicht konden geven. Hun engagement was zeer belangrijk. Zo stonden ze onder meer in voor het promoten van de avonden.

Drie edities verder zijn de jamsessies en open mics een succes. Artiesten krijgen er niet alleen de kans om te spelen, maar Dilbeek heeft vooral ook opnieuw een plaats waar muzikanten elkaar kunnen ontmoeten.

Plaats
Dilbeek, Vlaams-Brabant (42854 inwoners)
Rol van gemeente
De gemeente, in de vorm van CC Westrand, schept de juiste randvoorwaarden en treedt hiermee op als facilitator. Daarnaast is ze ook mede-organisator, aangezien Westrand, Den Tat en twee vrijwilligers de uitvoering van het project delen.
Budget vanuit gemeente
Sinds 2020 voorziet de gemeente een vrijwilligersvergoeding en een maaltijd voor de vrijwilligers. Daarnaast zorgt de gemeente ook voor promotie in de vorm van flyers en affiches.
Deze actie zet in op
Speelkansen en netwerk.
Let op
Het is belangrijk om doorheen de avond aanwezig te zijn en bij te sturen. Zo is het een uitdaging om alle aanwezige muzikanten aan bod te laten komen. Bovendien moeten er genoeg muzikanten zijn die elk een ander instrument bespelen om tot een werkbare bezetting te komen.
Publicatiejaar
2020