VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Demodagen

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Met de demodag gaf de gemeente Meise jaarlijks jonge muzikanten en bands de kans om gratis een demo op te nemen in CC De Muze. De instroom kwam vanuit de rockrally verbonden aan het lokale Krotrock Festival. Op die manier kregen lokale muzikanten een duwtje in de rug, want een eerste demo is voor artiesten essentieel om hun muziek online en offline te kunnen promoten, zich professioneler voor te stellen aan organisatoren, deel te nemen aan wedstrijden, enzovoort.

Willow, een groepje vrienden uit Meise en omstreken, nam zo in 2009 hun eerste demo op in het cultuurcentrum. Ze zonden hun demo in voor de HUMO’s Rock Rally, werden geselecteerd, haalden de finale en wonnen de publieksprijs, waarna een (inter-)nationale carrière van start ging.

De demodag stond jarenlang op non-actief, maar werd na de Popraad in Meise in 2020 nieuw leven ingeblazen. 

Plaats
Meise, Vlaams-Brabant (19411 inwoners)
Rol van gemeente
Zowel het initiatief als de uitvoering liggen bij CC De Muze.
Budget vanuit gemeente
Behalve het ter beschikking stellen van personeel en materiaal zijn er geen rechtstreekse budgetten aan de demodagen verbonden.
Deze actie zet in op
Materiële ondersteuning en onrechtstreeks ook promotionele ondersteuning.
Publicatiejaar
2020