VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE ongehoord: Steven Van Belle selecteert KÏNG

Een zomer lang duiken doorwinterde festivalprogrammatoren in onze VI.BE vijver, op zoek naar ongehoorde klanken die doen hunkeren naar meer.

03.08.20

Features

Steven Van Belle, bezieler van VOLTAGE Festival en ook programmator bij de Brusselse nachttempel Fuse, laat in zijn kaarten kijken en presenteert ons de ‘Beharrliche einsichten’-mixtape van KÏNG.

Waarom koos je voor KÏNG?
Steven: “Om te beginnen ziet KÏNG zijn profiel op VI.BE platform er goed uit en is het volledig, wat super belangrijk is. Als een korte bio, press pic en goede mixtape ontbreken, maakt dit de zoektocht voor programmatoren een pak moeilijker. Ook muzikaal sprong KÏNG er voor mij tussenuit omdat de set vrij tijdloos is, er veel variatie in zit en ook mixtechnisch alles op punt staat. Hier kan ik wel op los gaan in een club of op een festival.”

Steven: “Tot slot zoek ik steeds mensen die zelf ondernemen in muziek. Dat kan vele vormen aannemen zoals zelf muziek maken, een radioshow hosten, een label runnen of zelf events organiseren. Wil je uit de massa springen, dan heb je iets nodig om je te profileren. Je gaat niet plots van je huiskamer naar een stage voor een paar duizend man. Daar gaan heel wat stappen aan vooraf. Het aantal dj’s die zomaar uit het niets doorbreken, enkel op basis van een goede mixtape, zijn volgens mij wereldwijd op één hand te tellen.”

Die zin voor ondernemen zit duidelijk ook in jou. Welke weg heb je afgelegd om te staan waar je vandaag staat?
Steven: “Vlak nadat ik afstudeerde als boekhouder, belandde ik op mijn 21ste in een soort van midlife crisis, waardoor ik besliste om Event Management te gaan studeren in Kortrijk. Ik nam me voor om elke aanbieding die op mijn pad kwam aan te nemen en zo snel mogelijk een netwerk uit te bouwen. Amper twee weken later startte er een nieuwe jongerenradio op in Kortrijk, en samen met enkele studiegenoten besloten we om ons eigen radioprogramma Ohm te beginnen. Doordat we regelmatig andere organisatoren en dj’s uitnodigden, bouwde ik al snel aan een eigen netwerk. Na de radioshows volgden de eerste feestjes, en zo ging de bal aan het rollen. Ook VOLTAGE Festival groeide hieruit voort.”

Steven: “Dankzij het succes van VOLTAGE Festival bouwde ik aan mijn netwerk en reputatie, en kon ik aan de slag als marketingverantwoordelijke bij Fuse, de club waar ik ooit mijn allereerste clubnight beleefde. Loco Dice en Magda draaiden in volle minimal techno periode voor welgeteld 200 man, maar dat maakte me niets uit, want ik was als 16-jarige wel de Fuse binnengeraakt!”

steven van belle

steven van belle

Steven: “Toen eind 2019 de positie van programmator in Fuse vrijkwam, was het voor het team een vrij logische keuze om mij een plaatsje te laten opschuiven. Ik ben heel blij dat ik doorheen de jaren aan mijn palmares kon bouwen en de nodige ervaring opdeed alvorens ik bij Fuse aan de slag ging. Zo niet, werkte ik er vandaag waarschijnlijk niet of zou ik niet over genoeg ervaring beschikt hebben om dergelijke club artistiek te kunnen runnen.”

Wat is het meest interessante aan jouw job als programmator?
Steven: “Dat moet dan wel de veelzijdigheid van de job zijn. Eerst en vooral moet je steeds muzikaal de vinger aan de pols hebben. Wie zijn de publiekstrekkers? Wie zijn de hippe vogels die een frisse, nieuwe sound brengen? Welke (lokale) artiesten hebben het laatste jaar iets toegevoegd aan de scene en verdienen hun plekje?”

Steven: “Het is steeds één zeer grote puzzel waarbij elke dj een weloverwogen keuze is op basis van heel wat factoren. Als je daarna een volle dansvloer ziet en de avond klopt muzikaal, dan is er gewoon niets mooier op deze wereld.”

Als je een volle dansvloer ziet en de avond klopt muzikaal, dan is er gewoon niets mooier op deze wereld.

steven van belle

Hoe houd je rekening met diversiteit in je line-ups?
Steven: “Bij VOLTAGE Festival houden we hier zeker rekening mee, maar het is geen evidente oefening en er is absoluut nog werk aan de winkel. Vandaag is het bijna ondenkbaar, maar vier jaar geleden bestond onze line-up nog voor de volle 100% uit blanke mannen. Toen stonden we daar helaas zelf gewoonweg niet bij stil. Vandaag leggen we onszelf enkele criteria op, maar het is niet eenvoudig om de line-up volledig uit te balanceren, en al zeker niet binnen onze muzikale niche. Ons doel is om jaar na jaar richting een evenwichtigere en meer diverse line-up te groeien.”

Naar welke andere (festival) line-up van collega-programmatoren kijk je jaarlijks reikhalzend uit en waarom?
Steven: “Ik hou van festivals waar je iets kan gaan ontdekken en waar er een aanzienlijk aantal acts staan die ik nog niet ken of nog niet live aan het werk heb kunnen zien. Een goed festival is één grote ontdekkingstocht, iets wat ik terugvind in Horst Festival, Meakusma Festival, Dekmantel en Parallel Festival.”

Heb je tips voor opkomend talent om in het oog te springen bij grote festivals?
Steven: “Doe! Zoek je eigen weg, zoek je eigen sound en onderneem. Een slot op een festival wordt je niet zomaar in de schoot geworpen. Iedereen die ooit is opgepikt door een festival, groot of klein, heeft vaak zijn naam opgebouwd door een aantal weloverwogen keuzes of ideeën. Zorg dat je een doel hebt en een bijhorend plan om jouw doel te bereiken. Wie hard werkt, komt er vroeg of laat wel.”