VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE ongehoord: Johan Tackx selecteert Camel’s Drop

Een zomer lang duiken doorwinterde festivalprogrammatoren in onze VI.BE vijver, speurend naar ongehoorde klanken die triggeren.

06.08.20

Features

Johan Tackx is sinds 1991(!) sterkhouder bij Reggae Geel. ‘Dub 563’ van Camel’s Drop is volgens Johan dé te ontdekken song op VI.BE platform.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Hoe onderscheidt de programmatie van Reggae Geel zich van die van andere festivals?
Johan: “Reggae Geel draait natuurlijk om reggae en daarin doen we weinig concessies. We proberen zo authentiek mogelijk te blijven en laten ons niet verleiden tot het programmeren van commerciële acts die nog maar weinig met het genre te maken hebben. Bij ons dus geen Snoop Dogg die ‘per toeval’ een reggae-album uitbrengt onder het alias Snoop Lion. Daarnaast proberen wij ook steeds een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden met daarbij telkens enkele acts die niet on tour zijn. Op die manier onderscheiden we ons ook steeds van de andere Europese reggaefestivals. Diversiteit in de line-up? Dat is inherent aan ons festival en aan het muziekgenre. It’s natural.

johan tackx

johan tackx

Wat is het meest interessante aan jouw job als programmator?
Johan: “Laat me beginnen met te bekennen dat ik overdag door het leven ga als psycholoog in een ontwenningscentrum voor verslaafden. Al mijn activiteiten binnen Reggae Geel — van programmatie tot preventiebeleid — doe ik op vrijwillige basis. Als lid van het artistiek team, waar ik sinds 2005 deel van uitmaak, heb ik het altijd belangrijk gevonden om een podium te kunnen geven aan lokale acts, nieuw talent en de buitenbeentjes in het genre. Kortom, artiesten die je niet zo gemakkelijk neerzet op de mainstage. Voor mij moet muziek namelijk niet altijd binnen het gekende blijven. Helaas worden veel steengoede maar eigenzinnige artiesten nog te vaak ondergewaardeerd door het grote publiek. Aan ons om deze artiesten alsnog van een podium te voorzien.”

Ik vind het belangrijk om een podium te geven aan lokale acts, nieuw talent en de buitenbeentjes in het genre.

johan tackx

Je selecteerde Camel’s Drop. Hoe sprongen zij er voor jou uit?
Johan: “Ik word enorm gecharmeerd door de verschillende generaties die in deze band samenkomen. Zeven bandleden, waarvan de jongste 19 jaar en de oudste 60, dat zie je niet iedere dag. Camel’s Drop is een project dat zich gevormd heeft rond Wim ‘Fada’ Stevens en zijn twee zonen. Met het jonge Brusselse talent Dhazed hebben ze een van de meest veelbelovende Belgische reggae vocalists in hun rangen. In combinatie met veteraan Prince Far Out (bekend van Skyblasters) en de vrouwelijke toets van Dora ‘Little Miss Sweets’ Turay krijg je een zeer mooie combinatie die niet snel gaat vervelen.”

Welke raad geef je aan opkomend talent dat hoopt ooit op Reggae Geel te spelen?
Johan: “Wees origineel en authentiek. Artiesten moeten een verhaal vertellen en ik moet kunnen voelen dat ze dat verhaal ook menen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om gewoon goed gerodeerd te zijn, en daarvoor kan je maar één ding doen: veel optreden.”

Tot slot, zijn er festival line-ups waar je als programmator zelf naar uitkijkt?
Johan: “Ja zeker. Ik ga nu reeds een aantal jaren naar het London International Ska Festival, steeds tijdens het paasweekend. Elk jaar opnieuw is dit een mooie kans om de pioniers van het genre nog eens aan het werk te zien.”

Studio Brussel #luistertbelgisch deze zomer en belde met Johan over Camel’ Drop. Herbeluister het fragment.