VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Downloadcards

Als je ervoor kiest om je muziek downloadbaar aan te bieden en je wil je fans toch iets tastbaars kunnen geven, dan zijn downloadcards een mogelijke oplossing.

Laatst bewerkt op 05.06.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

De bekendste leverancier van downloadkaarten is ongetwijfeld Dropcards. Het Amerikaanse bedrijf levert plastic kaartjes ter grootte van een bankkaart waarvan de look volledig aangepast kan worden aan jouw visuele stijl. Naast de kaartjes zelf – elk met een persoonlijke downloadcode – bieden de Dropcards ook nog enkele interessante extra’s. Zo krijg je standaard tot 500 MB hosting voor de downloadpagina die ook volledig te customizen valt. Genoeg om je fans de keuze te geven tussen hoogwaardige muziekformaten (.wav, .flac) of zelfs video’s aan te bieden. Wil je de downloads liever op je eigen website hosten, dan kan je gebruik maken van een handige downloadmanager die je gewoon kan embedden. Ten slotte verzamelen ze ook enkele statistieken over de downloads die je kan raadplegen met je account.

Budgettair moet je rekening houden met $ 0,24 tot $ 0,49 per stuk, afhankelijk van de oplage. Daarbij komt ook nog een instelkost van $ 49 en $ 46,50 tot $ 84,95 verzendingskosten. Dat is misschien ook meteen het grootste nadeel van Dropcards: doordat het bedrijf in de Verenigde Staten gevestigd is, betaal je relatief veel verzendkosten en aangezien je producten invoert van buiten de Europese Unie zullen er ook nog eens importtaksen bijkomen (reken ongeveer 30%).

Er zijn een aantal bedrijven die een gelijkaardig product aanbieden als Dropcards. In België vind je downloadkaarten bijvoorbeeld bij Digi-cards Benelux. Hun productie zit ook in de Verenigde Staten, maar doordat ze een kantoor hebben in België, moet je je niets aantrekken van invoertaksen en dergelijke. Een kaartje kost tussen de 0,3 en de 1,1 euro/stuk (ex. btw) afhankelijk van de oplage. Je kan een offerte aanvragen op hun site.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.