VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Muzieksector draagt meer dan 80 miljard euro bij aan Europese economie

IFPI, de wereldwijde vertegenwoordiger van de platenindustrie, onderzocht de economische impact van de muzieksector in Europa. In de studie wordt de volledige sector meegenomen: niet alleen de platenfirma's, maar ook concertzalen, publishers, educatie, radio, instrumentenwinkels etc. 

Research

Het onderzoek, uitgevoerd door Oxford Economics, maakt gebruik van cijfers uit 2018. Daaruit blijkt dat de brede muzieksector goed is voor 2 miljoen rechtstreekse en onrechtstreekse jobs in de 27 landen van de Europese Unie en de UK. Alles samen wordt er zo'n 82 miljard euro bijgedragen aan de Europese economie. Ook buiten de 28 onderzochte landen doet Europese muziek het goed: de geschatte exportwaarde is net geen 10 miljard euro. Dat is 13% meer dan bv. de totale exportwaarde van Europese wijn. De muzieksector betaalde in 2018 zo'n 31 miljard belastingen, wat goed is voor ongeveer 19% van het volledige Europese budget.

Deze cijfers zijn uiteraard heel belangrijk, maar je kan ook gaan kijken naar hoeveel elke euro omzet in de muzieksector oplevert voor andere economische sectoren. Uit het onderzoek blijkt dat elke verdiende muzikale euro nog een 1,2 euro extra genereert voor de Europese economie. Bij platenfirma's is dat multipliatoreffect nog groter: elke euro omzet in de platenindustrie genereert nog eens 1,8 euro in andere sectoren.

Voor Vlaanderen zijn gelijkaardige cijfers beschikbaar op creatievesector.be. Uit de meest recente cijfers (2016) blijkt dat de muzieksector hier goed is voor 1,4 miljard euro omzet en 666 miljoen euro toegevoegde waarde aan de Vlaamse economie. 

download het onderzoeksrapport The Economic Impact of Music in Europe
Publicatiejaar
2020