VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

NÉRIJA © David Kwaw Mensah

La représentation femmes - hommes dans le jazz et les musiques improvisées

Franse studie naar de vertegenwoordiging van vrouwen in opleidingen, bij ensembles en in leidinggevende posities bij podia binnen de jazz.
Research

In 2019 sloegen 4 netwerken binnen de Franse jazz-scene de handen in elkaar om de vrouw-manvertegenwoordiging in hun sector te onderzoeken. Ze ondervroegen 47 artistieke gezelschappen/ensembles/bands, 41 podia en 50 opleidingsverstrekkers. 

Enkele van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

  • In de opleidingen zitten 75% mannen, 25% vrouwen. Slechts 18% van het onderwijzend personeel is vrouw.
  • Bij de gezelschappen is 15% van de muzikanten een vrouw. Slechts 6 grote ensembles hebben een vrouwelijke orkestleider.
  • Bij de onderzochte concerten was 78% van de affiche ‘hoodzakelijk mannelijk’, 15% ‘gemengd’ en 7% ‘hoofdzakelijk vrouwelijk’
  • Van de zangers is 83% een vrouw, bij bv. drummers is dat amper 15%. Zangeressen worden vaak niet tot de muzikanten gerekend, wat blijkt uit de vaak gehoorde uitspraak ‘de muzikanten en de zangeres’.
  • 100% van de ensembles met een vrouwelijke dirigent speelt repertoire van vrouwelijke componisten. Bij ensembles met een mannelijke dirigent is dat 38%.
  • Bij de podia tref je veel meer vrouwen in administratieve functies (65%). Bij de technische staf is dat amper 18%. 73% van de podia heeft een man als artistiek leider/programmator.


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.

download de korte samenvatting download het volledige onderzoeksrapport
Publicatiejaar
2019