VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

The Opposites

Evolutie concertbezoek in Nederland

In 2018 bezochten 6% meer Nederlanders een popconcert dan het jaar voordien, goed voor zo'n 7,7 miljoen bezoekers op 15.500 popconcerten.
Research

Klassieke concerten en popconcerten op de Nederlandse professionele podia trokken in 2018 bijna 9,7 miljoen bezoeken. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. Nooit eerder werden concerten zo goed bezocht. Popconcerten trokken 80 procent van al het concertbezoek. Verder is ook het aantal musicalvoorstellingen toegenomen. Dat meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek op basis van nieuwe jaarcijfers.

Klassieke muziek en popmuziek vormden in 2018 van alle genres op de professionele podia de belangrijkste. Zo werden er ruim 20 duizend concerten uitgevoerd, 38 procent van de totale programmering. In 2018 was het concertbezoek (bijna 9,7 miljoen) voor het eerst groter dan het aantal bezoeken aan alle overige genres bij elkaar (bijna 9,4 miljoen).

Het leeuwendeel van het concertbezoek bestond in 2018 uit bezoeken aan een popconcert. In totaal werden 15,5 duizend popconcerten gegeven die samen 7,7 miljoen keer bezocht werden. Vergeleken met een jaar eerder trokken popconcerten bijna 6 procent meer publiek. 

Met een hoge concentratie voorstellingen en bezoeken vormt Amsterdam het zwaartepunt in de professionele podiumkunsten. Bijna één op de vijf voorstellingen in Nederland wordt in de hoofdstad gehouden. In 2018 vonden er 10,3 duizend voorstellingen plaats in Amsterdam. De Amsterdamse voorstellingen trokken in 2018 ruim 5,6 miljoen bezoeken, bijna 30 procent van het landelijke totaal. Van alle popconcertbezoeken vond 39 procent hier plaats. De hoofdstad heeft enkele grote evenementenhallen, die in 2018 samen een kwart van alle landelijke popconcertbezoeken trokken.

Lees hier de volledige samenvatting en duik in alle cijfers


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.

Publicatiejaar
2019