VI.BE

Turpentine valley

Turpentine valley

Titels die teksten overbodig maken. Log gerommel, melodieus getokkel, zwaar maar meeslepend instrumentale rollercoaster.

  • Metal
  • Post-rock
  • post-metal
  • Band
 • Zulte

Bio

Turpentine Valley herleidt z’n post-metal tot de puurst mogelijke vorm en etst die in ziel en hoofd van iedereen die er open voor staat. Geen woorden, enkel een muur van geluid met loeiharde drums, gelaagde gitaren en een grollende bas. De muziek vertelt het verhaal: log, intens, hard en meedogenloos.

Hoewel de leden al ruim een half leven samenspelen, is Turpentine Valley – opgericht in 2016 – toch een relatief jonge band. Met de release van de debuutplaat ‘ETCH’ op Dunk!Records op 1 november 2019 zette de band een nieuwe stap voorwaarts in het verspreiden van z’n instrumentale post-metal. 3 nummers van die plaat (‘Vergeten’, ‘Trauma’ en ‘Abrupt’) zijn te horen in de soundtrack van het Netflix-gerechtsdrama 'De Twaalf'.

Opvolger ‘ALDER’ verscheen op 25 februari 2022, opnieuw bij Dunk!Records op vinyl (voor EU), en dit keer ook bij A Thousand Arms Records (US – vinyl & cd) en op tape via Ripcord Records (UK). Op de nieuwe plaat zoekt de band nog iets explicieter de donkere grenzen van het instrumentale post-metal genre op, zonder aan melodie en intensiteit in te boeten.

----

YoungEpoch: "Turpentine Valley tast het robuuste en ruwe terrein van post-metal nieuwsgierig af. Maar wat hen onderscheidt, is het subtiel verkennen van het onontgonnen spectrum aan eerlijke gevoeligheden daarbuiten. Die zorgen met de regelmaat van de klok voor een waardevolle extra dimensie als korte maar cruciale adempauze. Precies voldoende als tegengewicht voor de imposante geluidsmuur.”

Musika: "Technisch vakmanschap gebracht met passie want die is merkbaar héél erg aanwezig doorheen het ganse album. Als je zelf mee bent in het album, kun je er echt blijven rondjes in draaien en alles instant op repeat zetten. Wie ‘ETCH’ wist te waarderen gaat bij deze ‘ALDER’ in geen geval ontgoocheld worden."

Luminousdash: "ALDER is een plaat geworden om onder de indruk van te zijn. Stomende postmetal met veel oog voor details, veel variatie en een fantastische geluidskwaliteit. Turpentine Valley is gegroeid, volwassen geworden. En dat is alleen maar toe te juichen."

Brothers In Raw: "Acht nummers, goed voor ruim een halfuur aan geniale post-metal. Een album dat voor mij gerust dubbel zo lang mag duren."

Rockportaal: "Een signature-sound. Een heel eigen geluid. Het hoogste goed voor zowat elke band. Die kan je op één album neerzetten, maar die wordt nog duidelijker voor elke luisteraar als je meerdere albums hebt met diezelfde, herkenbare sound. Dat is wat het nieuwe album ALDER doet voor Turpentine Valley, de Belgische instrumentale postmetalband die ons in 2019 reeds aangenaam verraste met Etch."

DaMusic: "PARABEL klinkt als een trage koortsdroom van Brutus zonder zang, waarbij je, na bijna twee minuten onrustig schuifelen, plots opschrikt als de drums en gitaren aanzwellen. Na drieënhalve minuut verandert de dynamiek nog een keer en lijkt de gitaar zich los te weken van de ritmesectie. Welke les we uit deze PARABEL moeten trekken? Instrumentale muziek kan ook erg dynamisch klinken!"

Musiczine: "Turpentine Valley heeft voor zichzelf een prima formule gevonden met gelaagde instrumentale postmetal, complexe songopbouw, ijle gitaren en inventieve baslijnen."

Gigview: "Turpentine Valley slaagt er vrijwel fantastisch in om een verhaal te vertellen zonder woorden. Donker, loom en tevens hard, verrassende wendingen en een eigen sound."

Dansende Beren: "Turpentine Valley lost sinds 2016 genadeloze riffs, en combineert die met het beste wat ze in het postrockgenre kunnen vinden. Melodieuze soundscapes worden tot de perfectie gei?ntegreerd in hun vernietigend geluid."

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • Roel Berlaen

  • 44
  • Deinze (BE)

  Drum

 • Kristof Balduyck

  • 43
  • Deinze (BE)

  Gitaar

 • Thomas Maes

  • 42
  • Deinze (BE)

  Bas

Shows

Contact

Je moet ingelogd zijn om Turpentine valley te kunnen contacteren. Inloggen.