Update browser

Update je browser

Je gebruikt een oude browser in een moderne omgeving. Om VI.BE platform ten volle te benutten, kun je beter updaten.

0:00 / 0:00
In Da Mix
Je profiel aanpassen gaat veel beter met een HTML5 browser. Hier kun je er een downloaden.
Details
Bio

Taisa is een duo met Joke Van Tilborg (viool) en Elke De Meester (accordeon).

Deze twee klassiek geschoolde muzikanten leerden elkaar kennen op een zigeunerstage in 2009. Enkele jaren later vormden ze een gelegenheidsduo voor een verjaardagsfeest, en de muzikale en vriendschappelijke klik bleek zo groot, dat dit uitgroeide tot een volwaardig project. Het repertoire strekt zich uit over licht klassieke muziek, over zigeunermuziek en chansons tot filmmuziek en tango.

Het repertoire werd zelfs nog uitgebouwd toen Elke in 2016 aan Joke vroeg om haar recital voor de opleiding master in de kamermuziek samen te verzorgen. Zo kwam er een heel luik klassieke kamermuziek bij, maar de link met de volksmuziek bleef behouden, gezien de voorliefde voor dit genre. Een succesformule: samen werden ze bekroond met de grootste onderscheiding op het recital-examen.

Als naam voor hun duo kozen de dames voor “Taisa”, een woord uit de manouche-zigeunertaal, dat eigenlijk twee betekenissen heeft, namelijk zowel “morgen” als “gisteren”. Een term die de lading dekt, want de dames spelen zowel hedendaagse klassieke werken, als pareltjes uit het oudere repertoire, naast een flinke portie zigeunermuziek natuurlijk!

Ook naast het podium zijn Joke en Elke ondertussen hartsvriendinnen geworden door hun samenwerking, iets dat het publiek ook op het podium kan merken en niet onberoerd zal laten!

Het programma is door hun kunde (beiden masters in de muziek) altijd kwaliteitsvol, door hun keuze steeds herkenbaar en door hun jeugd en presentatie frivool en lichtvoetig.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Joke Van Tilborg (°1992) Joke Van Tilborg krijgt haar eerste vioolles op de leeftijd van zeven jaar, van een Hongaarse leraar, Pál Szomora. Door middel van voor- en naspeel leert ze haar instrument kennen.

Op haar vijftiende studeert ze verder bij Otto Derolez, concertmeester van het Brussels Philharmonic Orchestra. Daarna studeert ze verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij de Russische docente Tatiana Samouil, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd en assistente Katelijne Vinkeroye. Hier behaalt ze in 2015 haar masterdiploma met onderscheiding.

Joke volgt masterclasses in binnen- en buitenland bij violisten als Sakari Tepponen, Ning Kam, Sarah Nemtanu, Alissa Margulis, Peter Manning, Anton Steck, Jan Talich en Dora Schwarzberg.

Ze krijgt verschillende kansen om als soliste met orkest aan te treden, onder andere met het stuk Zigeunerweisen van P. De Sarasate op het programma. Daarnaast doet ze heel wat orkestervaring op

met stage in de Vlaamse Opera en projecten als deOrkestacademie, een samenwerking met deFilharmonie, de International Orchestra Institute Attergau, tot zelfs de Wiener Philharmoniker.

Naast haar duo met Elke, staat ze regelmatig op podium met het strijkerstrio Les Violettes, alsook in duo met pianist Philippe Sysmans.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Elke De Meester (°1988)

Elke begint op 5-jarige leeftijd met orgelles. Maar eigenlijk wil ze een instrument spelen zoals de vader van Pinokkio in de gelijknamige tekenfilm, "met knopjes en open-en-toe". Dus wordt het 1 jaar later accordeon en start ze bij Eddy Flecijn in de Academie van Sint-Niklaas.

Het begin van een boeiend avontuur, zo wordt ze finaliste en laureate van verscheidene (inter-)nationale wedstrijden(Jeugd en Muziek; Citta di Castelfidardo in Italië; Rotarywedstrijd Gent)en krijgt ze ook verschillende prijzen en awards(Sabam: beste uitvoering van een Belgisch werk; Award van Kunst in de Stad Sint-Niklaas; prijs voor "Aanstormend talent" als onderdeel van Cultuurprijs Sint-Niklaas).

Elke studeert in 2010 af als Master in de muziek - optie accordeon aan het Lemmensinstituut, ook bij Eddy Flecijn, met grootste onderscheiding. Simultaan behaalt ze het masterdiploma van de specifieke lerarenopleiding met grote onderscheiding. In 2016 komt daar nog het masterdiploma kamermuziek bij, tevens met grootste onderscheiding.

Ze neemt deel aan verschillende stages en masterclassen in binnen- en buitenland en krijgt zo les van enkele groten der aarde op accordeongebied: Jacomucci (IT), Semyonov (RUS), Angelis (FR), Väyrynen (FIN), Mornet (FR)...

Elke speelde solo en in ensemble reeds concerten in de Benelux, maar ook in Zweden, Mozambique, Duitsland, Frankrijk, Estland, China en de VS. Haar liefde voor muziek omvat stijlen als klassiek, kamermuziek, folk, wereldmuziek, singersongwriter, bluegrass, chanson en musette...

Sinds 2006 is Elke enthousiaste lerares accordeon en samenspel accordeon aan het Stedelijk Conservatorium Brugge. Van oktober 2016 tot en met maart 2017 toert ze door de VS met ”Kurios”, een productie van Cirque du Soleil.

Meer info vindt u op www.elkedemeester.be.

Foto’s
Video’s

Line-up
    Shows
    Gecreëerde kansen
    Contact

    Je moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken.