Update browser

Update je browser

Je gebruikt een oude browser in een moderne omgeving. Om VI.BE platform ten volle te benutten, kun je beter updaten.

0:00 / 0:00
In Da Mix
Je profiel aanpassen gaat veel beter met een HTML5 browser. Hier kun je er een downloaden.
Details
Bio

Sioen (40) is een singer-songwriter uit Gent, België.

Op zijn 9 jaar leerde Sioen klassieke muziek (dwarsfluit) onder invloed van zijn vader, die muziekleraar was. De interesse voor andere muziekvormen bracht hem als tiener bij flamenco, Afrikaanse en Cubaanse percussie en gepaard met het ontdekken van het caféleven begon hij te zingen in een rockgroep. Al snel maakte hij zijn eigen nummers op piano. In september 2000 gaf hij zijn eerste optreden onder de naam 'Sioen' in een klein café in Gent. Journalisten schreven: 'A voice twice his age' brengt 'percussie met noten'.

Nu, 19 jaar later, heeft Sioen 6 full-albums uitgebracht (waarvan 3 gouden platen). Na zijn debuut 'See You Naked' in 2004 kreeg hij de ZAMU-award (nu de MIA's) voor 'Beste Nieuwkomer'. Hij speelde in alle grote zalen en op de grote festivals (waaronder 3 maal Rock Werchter) en toerde in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Afrika, China, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea. In de US speelde hij op het gerenommeerde South by South West Festival in Austin en in de legendarische club CBGB's in New York.

Zijn debuutsingle Cruisin' bracht hem richting Azië. In Indonesië is de track zelfs terug te vinden in de karaoke-machines nadat het er een grote hit werd en in Zuid-Korea werd de song gebruikt in een commercial voor een Koreaans kledingmerk met Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow in de hoofdrol. Sinds 2010 verblijft Sioen regelmatig in Seoul. Hij leert er de taal, brengt er platen uit en treedt op en werkte er onder andere samen met Koreaanse zangers Sunwoo Jung-Ah en anderen.

Sioen werkt vaak samen met muzikanten uit verschillende genres, onder andere ook met jazz legende Toots Thielemans, met Marie Daulne van Zap Mama, … . Hij nam een album op met Zuid-Afrikaanse muzikanten in Johannesburg (Calling Up Soweto) en componeerde samen met dirigent Dirk Brossé en pianist Jef Neve 'Distortion: a hymne to liberty', een vredeshymne in het kader van de herdenking van Wereldoorlog I, die ze in 2017 konden uitvoeren in de United Nations in New York met het 'New York Chamber Orchestra'.

Naast het podium schrijft Sioen af en toe de soundtrack voor tv-series en film (Marsman, Amigo's, 'Team Spirit II'). Hij organiseert jaarlijks het Piano Street Art Festival '123-piano' in zijn thuisstad Gent en als activist organiseerde hij in 2006 de 0110-Concerten Voor Verdraagzaamheid, samen met Tom Barman en Arno. In 2018 was hij ook één van de drijvende krachten van 'Plastic Attack' en ambassadeur van 'Mei Plasticvrij', een actie tegen overtollige verpakkingen en gebruik van plastic. In het jaaroverzicht van Knack Magazine werd hij daarom ook vermeld als 'Man Van Het Jaar 2018'.

Samen met bluesgitarist Roland Van Campenhout, muzikant Pieter-Jan De Smet en illustratrice Sarah Yu Zeebroek vormt hij ook de muziekgroep 'De Piepkes'. Samen schrijven ze muziek voor kinderen. Ze brachten 2 albums uit en een kinderopera 'Operaar Poephaar' (2019).

Op dit moment werkt Sioen aan een muzikaal cross-over project 'Chords&Cracks' met klavecimbel, electronica en schilderijen van Koen van den Broek. Samen met Zuid-Afrikaanse muzikanten volgt voor het derde jaar op rij een nieuwe tournee 'Sioen plays Graceland', met de muziek van Paul Simon en in 2019 brengt hij een nieuw solo-album uit in Zuid-Korea en België: 'Messages of Cheer & Comfort'.

Foto’s
Video’s

Line-up
    Shows
    Gecreëerde kansen
    Contact

    Je moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken.