Update browser

Update je browser

Je gebruikt een oude browser in een moderne omgeving. Om VI.BE platform ten volle te benutten, kun je beter updaten.

0:00 / 0:00
In Da Mix
Je profiel aanpassen gaat veel beter met een HTML5 browser. Hier kun je er een downloaden.
Details
Bio

Sinds 1999 ben ik gebeten door de Hip-Hop bacterie. Niet veel later werd ik uitgedaagd door een ‘MC’ die mij wou “battlen”. De schrijfmicrobe had ik al zitten sinds kinds af, maar deze speelse, spontane actie zorgde ervoor dat ik een interesse ontwikkelde voor het specifieke schrijfproces in de Hip-Hop cultuur. Ik begon als een bezetene tekstenboekjes te vullen en stilaan nam ik mijn eigen nummers op. In 2003 stond ik voor het eerst op een groot podium tijdens de Paulusfeesten te Oostende (waar ik het voorprogramma mocht doen van t'Hof van Commerce.) Een geslaagde performance zorgde ervoor dat het nieuws Patrick van de 4AD in Diksmuide bereikte op het perfecte moment. Er was nood aan een lokaal voorprogramma voor de Propaganda Tour met Castro, Spacekees, Terilekst en Outspoken Members, en ik was op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Ondertussen was ik, samen met mijn partner in rhyme, Renegade, druk bezig met een eerste cd: Vakantietaak (2003). Het was het resultaat van een werkelijke vakantietaak. Gebuisd voor het examen van Muziek. De straf: maak iets muzikaal in de zomer. Wat er uitkwam waren 20 nummers. Het was tevens de eerste keer dat ik samen met Vorre, mijn andere partner in rhyme, een nummer had opgenomen die op een cd was terecht gekomen.

U raadt het al (of misschien niet): de geboorte van Phatmark. We spreken hier 2004. Vorre is van langemark en ikzelf ben van Diksmuide, daarvan komt de naam Phat-Mark. Enkele maanden later was de crew compleet: Vorre, Jaja, Beathead, Marieke, DB, Stoney & mezelf. Optredens en cd’s volgden: Strave Saus (2004), Tussendoor (2005), Samusement (2006), Eigen Saus (2006), Als het kriebelt moet je rappen (2007), Whatever it takes (2008) en ontelbare losse tracks die hun weg baanden naar de diehard fans. Die laatste cd (Whatever it takes) was het collectieve effort van Samoerai en Jaja. Het was tevens het ontstaan van Jayeness (J and S). Na 2008 waren er enkele jaren geen optredens meer. De leden van Phatmark hielden zich individueel bezig in de achtergrond.

Tegen 2011 kreeg Phatmark een nieuwe injectie door de cd Back 2 the Basics (2011) van Jayeness. Jayeness werd vervoegd door Dj Dizzy Dee en weldra kwamen de optredens terug. Tegelijkertijd broeide er nog iets anders. Het collectief was ondertussen uitgegroeid tot een heuse bende vrienden. Robinoed, Connard, Que, Aminah & Shisha vervolledigden de rangen. De eerstgenoemde rapper vormde samen met mezelf de groep Grafgravers, waarin we al snel werden bijgetreden door Connard, Vorre, Que & Dizzy Dee. In 2012 dropte W’oedn't Echt, een EP met 7 nummers die al snel heel wat stof deed opwaaien in de lokale scene. De Gragravers begonnen met optreden en creërden algauw een stevige live-reputatie. Ondertussen kwamen er altijd maar nieuwe projecten bij. Connard kwam op de proppen met de Phatmark Cypher time waarbij het collectief naar crews uit verschillende provincies uitreikt om een cypher te droppen en hunzelf voor te stellen aan de scene in een interview. In samenwerking met Jansan werden er ‘A day of Hip-Hop & A night of Hip-Hop' feestjes georganiseerd. De Bestn vant Westn Mc battle werd uit de grond gestampt en jaarlijks opnieuw geïnstalleerd, en we organiseerden enkele malen het Belgisch kampioenschap Beatbox. Ook muzikaal werd er niet stil gezeten.

Na de Grafgraver release kwam er de Friends, Fools & Family (2013); een collector met muziek van verschillende artiesten onder Phatmark en collabs met vrienden en familie (en fools). Het collectief was ondertussen aangedikt met Brecht, Maartn, Jack Terrer & Illusive. Het resultaat van de Phatmark Cypher time werd gebundeld op de Visite (2014) tape. Dit album bevat tracks van alle verschillende artiesten die hebben meegedaan aan de Cyphertime serie. Datzelfde jaar vervoegde Mc Equal onze rangen, hoofdorganisator van de Day/Night of Hip-Hop series. In 2015 drop ik het album Breedbeeld online. Een album dat tot stand is gekomen tussen 2007 en 2011, en dat na meerdere verzoeken uiteindelijk toch werd uitgebracht. Datzelfde jaar breng ik Versificoatië I - Me Werkplekke uit op cd en vinyl. Het project is een direct succes. Beiden gelimiteerd tot 100 stuks zijn ze in een mum van tijd allemaal de deur uit. Op dat eigenste moment zijn de Gragravers bezig met iets groots. Een dubbele vinyl met 20 tracks en een heuse kortfilm in eigen beheer; Voe de liefhebber (2016). Na een uitverkochte release show in de 4AD te Diksmuide volgen er nog een reeks explosieve optredens.

Sinds geruime tijd was ik bezig met een nieuwe cd. Na enkele grondige transformaties was het zover. 21 nummers; Up zoek no de verloorn tied (2017). De cd werd uitgebracht met een gelimiteerde print van de cover (20 stuks). Het album is een persoonlijke blik in het leven en de denkwereld van mezelf. In 2018 kwam er een opvolger op de eerste Versificoatië. Versificoatië - Vol-ledig werd succesvol tot completering gebracht door een geslaagde kickstarter campagne. Het op te halen bedrag werd gehaald en overschreven in een periode van 30 dagen. Eind 2018 komen er nog 2 projecten online: Oliver tonguetwist en Boeshido - Up de golf Vol. 1. Beide projecten werden met positieve commentaren overladen.

Ondertussen staat de tijd niet stil. In 2019 bracht ik het album Hagakure uit, een dubbel cd waarbij de oorspronkelijke nummers 1 voor 1 werden geremixed door Groene Viengers. Het album was uitverkocht in minder dan een week tijd. Later op het jaar kwam er nog een gratis download van het onuitgebrachte album Vragen zoender Antwoord, een collaboratie met Saimn-I en Lespa.

We spreken heden ten dage. Verbale veelvraat als ik ben, duiken er constant nieuwe ideeën en inspiratie op. Het laatste deel in de Versificoatië trilogie was al even klaar, maar moest nog tot volledigheid worden afgewerkt. Versificoatië III - Synesthesie. het laatste wapenfeit van deze verbale Samoerai. Wat de toekomst voor het collectief zal brengen is niet zeker, maar wat wel zeker is; er komen nog heel wat Phatmark projecten jullie richting uit. Alvast bedankt voor al jullie support doorheen de jaren! Zonder jullie waren wij nog geen fractie van wat we vandaag zijn. Het doet ons oprecht deugd!

Foto’s
Video’s

Line-up
    Shows
    Gecreëerde kansen
    Contact

    Je moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken.