VI.BE

RONi

RONi

Ronî is een Kurdische muzikant die sinds enkele jaren in België woont. Hij is zanger en Sazspeler en zijn repertoire bestaat uit Kurdische Etnische muziek.

  • Traditioneel
  • koerdische muziek
 • Oostende

Bio

Roni werd geboren op 1 december 1981 in de historische stad Mardin, gelegen in het Zuidoosten van Turkije. Temidden een smeltkroes van religies en culturen kwam hij als 'ukkie' terecht in een twaalfkoppig traditioneel Koerdisch gezin waar de nestwarmte van de moeder alles overheerste. In die tijd was het geen sinecure om Koerd te zijn. Het was verboden de hem erg genegen eigen Koerdische taal te spreken en zo ontdekte Roni al gauw de universele taal van de Saz, een oeroud snaarinstrument die zijn oorsprong kent in Centraal - Azië.

De luit met lange hals, die bij Nur, zijn buurvrouw aan de muur hing, veranderde zijn leven. Al tokkelend vergroeide hij met de Saz en de volksmuziek die sinds eeuwen werd gespeeld onder vrienden tijdens het eten van 'pel' en het samen drinken van sterke thee en 'dew', een Koerdisch yoghurtdrankje. Emotie en instinct kropen via de partituren in zijn lijf en Roni wist dat hij zanger muzikant wilde zijn, een leven lang. Net als in de film als het kon, maar het kon niet. Zijn jonge schoolmakkers gunden het hem zo graag maar Roni werd jong uit de klas weggehaald en was verplicht te werken om het gezin mee door de economische crisis en de armoede te loodsen. Zonder morren doen wat vader Abdullah van hem verlangde. Zo hoorde het en zo geschiedde maar zijn muziekdroom bleef overeind. Ondanks het hard labeur bleef Roni tijdens de nachtelijke uren muziek spelen en zingen, vol overgave in de voetsporen van zijn voorbeeld Murathan Mungan die met hem was op zijn pad en hem boetseerde als mens.

De bewandelde weg maakte hem sterker, gedurfder en Roni vertrok naar het buitenland, leerde er zijn nieuwe vrienden 'dengbes' ofte a capella klaagzangen zingen, in de zoete koerdische taal. De muzikanten van 'Grup Yorum' hoorden hem zingen en namen hem meteen op in hun achtergrondkoor. Later werd hij solist van de groep en op toernee stuitte hij op de bekende Belgische drumster Karen Willems die hem meetrok op het podium van het SMAK in Gent. Het zaadje was geplant voor een eerste CD die een ode moest worden aan zijn familie, zijn vrienden, zijn cultuur, zijn land. Roni leeft in de schemerzone tussen twee werelden, het Westen die hem kansen gaf, het Oosten die hem nooit zal loslaten. Hij wil zijn wie hij is, authentiek, naturel en compromisloos. Een smeltkroes van Oost en West. Oordeel zelf.

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • roni

  • 42
  • Ostend (BE)

  Stem - saz

Shows

Contact

Je moet ingelogd zijn om RONi te kunnen contacteren. Inloggen.