VI.BE

Nassara

Nassara

Autodidact met een bijzondere passie voor bluesmuziek. Met “Into The Soul of The Blues” breng ik het boeiende verhaal van de Blues, in woord, beeld en muziek.

  • Blues
  • Country Blues - Delta Blues
  • Solo
  • Band
 • Gent

Bio

Bijna dertig jaar geleden. Een jeugdvriend van me dimt het licht van zijn slaapkamer, steekt stiekem een sigaret aan en draait een LP uit de ongenaakbare muziekcollectie van zijn oudere broer. "Hooker and Heat". Een stompend monotoon gedreun trilt tot diep in het beenmerg. Een kippenvelmoment om nooit teVoor wie liever luistert dan leest is er nu ook de podcast "Into the Soul of the Blues". In de podcast vertel ik uiteraard over de geschiedenis van de bluesmuziek, geïllustreerd met talrijke geluidsfragmenten. Maar er is meer; diverse gastsprekers vertellen over hun passie voor de blues en in afzonderlijke afleveringen plaats ik de bluesmuziek in zijn specifieke context. Je kan de podcast beluisteren op je favoriete podcast-app! vergeten. Toen drong het tot me door; de meest jankende gitaarmuziek weet binnen in me een steevast bijzondere snaar te raken. De blues zou me steeds blijven gezelschap houden. Tot heden.

Bluesologist

Op jonge leeftijd verwierf ik een uitzonderlijke passie voor de bluesmuziek. Een zoektocht naar de oorsprong van hedendaagse rocknummers leidde me steevast naar de muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten eind jaren 1800 en uiteindelijk tot in het Afrikaanse continent waar de bluesmuziek haar ontstaan vond.

In het professionele leven werk ik als Urgentiearts. In 2000 ondernam ik een missie met Artsen Zonder Grenzen naar Tsjaad, waar ik ook in contact kwam met de authentieke Afrikaanse muziek. Later volgde ik Afrikaanse percussie op de Basboot in Gent.

Als muzikant ben ik voornamelijk autodidact. Ik leerde mezelf de knepen van gitaarmuziek en met de hulp van een vocal coach weet ik mijn technieken verder te verfijnen. Ik ben leadzanger en gitarist van bluesgroep “The Goose Thing” en werk aan een soloproject als “Nassara”.

Ik lees verwerk heel wat literatuur rond het thema en maakte de blog en de podcast “Into The Soul of The Blues”. Je kan me ook terugvinden op www.nassara.be.

Muzikant

Bart "Nassara" is een charismatische troubadour en een gedreven verzamelaar van bluesverhalen. Samen met Bernd "the Medicine Man" nemen ze je mee op reis naar het land van de authentieke bluesmuziek.Geniet van het levensverhaal van de blues, van bij de geboorte in Afrika, over de velden in het zuiden van de Verenigde Staten tot de prille Rock 'n Roll. Het wordt een verhaal met woorden, met beelden en vooral met heel veel muziek.

Verteller

Met de muzikale voorstelling "Into the Soul of the Blues" neemt Nassara je graag mee op reis doorheen het levensverhaal van de Blues. En we reizen niet alleen over oceaan en land, we reizen ook in de tijd want het bluesverhaal begint in Afrika in de zeventiende eeuw..

In een eerste deel "Into the Soul of the Blues" vertelt Nassara over het ontstaan van de Blues in Afrika, de periode van de slavernij en de zang van de "field hollers" op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Ik beschrijf het leven van de muzikanten die zwierven door de delta van de Mississippi en vertel over de gouden jaren ‘20 met de opkomst van de "classic female blues".In een tweede deel "The Blues had a baby named "Rock 'n Roll" beschrijft Nassara de muziek tijdens de economische recessie van de jaren ‘30, de naoorlogse blues en het ontstaan van de Rock ‘n Roll in de jaren ‘50.

En in een derde voorstelling "Sixties Blues Revival" vertelt Nassara over het heropleven van de blues tijdens de folk-revival van de jaren ‘60, waarna Britse jongeren de blues met nieuwe energie omarmden in de moderne rockmuziek.

In de muzikale voorstelling refereert Nassara steeds naar de Afrikaanse roots en de Afro-Amerikaanse invloed op de hedendaagse rockmuziek. De presentaties zijn interactief en worden rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s, originele geluidsfragmenten en heel wat muziekvideo’s. Jekan de interessante levensgeschiedenis van de Blues ook beluisteren op mijn podcast "Into the Soul of the Blues".

Tijdens de voorstelling brengt Bart 'Nassara' Massaer enkele authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock’ n Roll. De live-muziek wordt ondersteund door percussionist Bernd 'the Medicine Man' Haerynck.

Podcaster

Voor wie liever luistert dan leest is er nu ook de podcast "Into the Soul of the Blues". In de podcast vertel ik uiteraard over de geschiedenis van de bluesmuziek, geïllustreerd met talrijke geluidsfragmenten. Maar er is meer; diverse gastsprekers vertellen over hun passie voor de blues en in afzonderlijke afleveringen plaats ik de bluesmuziek in zijn specifieke context. Je kan de podcast beluisteren op je favoriete podcast-app!

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • Bart Massaer

  • 51
  • Gent (BE)

  Gitaar - Stem - Resonator gitaar

 • Bernd Haerynck

  • Gent, België

  Percussie - Cajon

Shows

Contact

Je moet ingelogd zijn om Nassara te kunnen contacteren. Inloggen.