VI.BE

Nassara

Nassara

Autodidact met een bijzondere passie voor bluesmuziek. Met “Into The Soul of The Blues” breng ik het boeiende verhaal van de Blues, in woord en/of muziek.

  • Blues
  • Solo

Bio

Bijna dertig jaar geleden. Een jeugdvriend van me dimt het licht van zijn slaapkamer, steekt stiekem een sigaret aan en draait een LP uit de ongenaakbare muziekcollectie van zijn oudere broer. "Hooker and Heat". Een stompend monotoon gedreun trilt tot diep in het beenmerg. Een kippenvelmoment om nooit te vergeten. Toen drong het tot me door; de meest jankende gitaarmuziek weet binnen in me een steevast bijzondere snaar te raken. De blues zou me steeds blijven gezelschap houden. Tot heden.

Over mezelf

Op jonge leeftijd verwierf ik een uitzonderlijke passie voor de bluesmuziek. Een zoektocht naar de oorsprong van hedendaagse rocknummers leidde me steevast naar de muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten eind jaren 1800 en uiteindelijk tot in het Afrikaanse continent waar de bluesmuziek haar ontstaan vond.

In het professionele leven werk ik als Urgentiearts. In 2000 ondernam ik een missie met Artsen Zonder Grenzen naar Tsjaad, waar ik ook in contact kwam met de authentieke Afrikaanse muziek. Later volgde ik Afrikaanse percussie op de Basboot in Gent.

Als muzikant ben ik voornamelijk autodidact. Ik leerde mezelf de knepen van gitaarmuziek en met de hulp van een vocal coach weet ik mijn technieken verder te verfijnen. Ik ben leadzanger en gitarist van bluesgroep “The Goose Thing” en werk aan een soloproject als “Nassara”.

Ik lees verwerk heel wat literatuur rond het thema en maakte de blog en de podcast “Into The Soul of The Blues”. Je kan me ook terugvinden op souloftheblues.be.

Live muziek

In de live sessies breng ik, solo, authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock’ n Roll aangevuld met eigen nummers. De nummers worden gespeeld op een resonator-gitaar, een akoestische gitaar of elektrisch versterkt.

Een boeiende presentatie

Met “Into The Soul of The Blues” breng ik het boeiende verhaal van de Blues. In woord en muziek.

De presentatie verhaalt het ontstaan van de blues in Afrika, de periode van de slavernij en de zang van de field hollers op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Ik beschrijf het leven van de muzikanten die zwierven door de delta van de Mississippi en vertel over de gouden jaren ‘20 met de opkomst van de Classic Blues en de Female blues, de muziek tijdens de economische recessie van de jaren ‘30, het ontstaan van premature rock ‘n roll in de jaren ‘50 en de folk-revival in de jaren ‘60, steeds refererend naar de Afrikaanse wortels van de bluesmuziek.

De interactieve presentatie wordt rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s en heel wat muziekvideo’s.

Je kan de interessante levensgeschiedenis van de blues ook beluisteren op mijn podcast "Into the Soul of the Blues".

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • Bart Massaer

  • 49
  • Gent (BE)

  Gitaar - Stem - Resonator gitaar

Shows

 • Into the Soul of the Blues (Voordracht)

  Oosterzele (BE)

Contact

Je moet ingelogd zijn om Nassara te kunnen contacteren.