VI.BE

Laura Y

Laura Y

I compose music for films that don't exist.

  • Lo-fi
  • Hedendaags klassiek
  • Film music // minimalism
  • Solo
 • Antwerpen-Stad

Bio

Sinds Laura als kind de muziek van Sakamoto Ryuichi hoorde, koestert ze de droom om filmcomponiste te worden. Nu componeert ze onder de naam Laura Y (uit te spreken als ‘why’) pianomuziek voor films die niet bestaan en vertelt ze verhalen met zowel beelden als met muziek. Zo maakte ze een animatievideo voor de single ‘Ali, my neighbour’ en speelt ze live een nieuwe soundtrack bij een scene uit de film ‘Man with a Movie Camera’.

Daarbij is ze niet bang van muzikale cross-overs en haalt ze inspiratie uit hiphop en punk, werkte ze reeds samen met o.a. Catherine Smet van BLUAI (winnaar Nieuwe Lichting en Homo's Rock Rally), neoklassieke componiste Heli Jakobson en vaporwave producer VANITAS命死. Ze probeert dan ook de conventies van ‘klassiek’ uit te dagen of zelfs compleet te ‘breken’, bijvoorbeeld in haar samenwerking met Bboy Faïsi, die live op haar muziek danst. Toch heeft breakdance ook een beeldend component. Wanneer Laura piano speelt, heeft ze het gevoel dat ze vliegt, en alleen een breakdancer kan dat uitbeelden.

Laura Y werd in 2022 geselecteerd voor Jong Muziek en stond toen vier dagen op Theater Aan Zee. Sindsdien wordt ze live begeleid door Kasper van de Ponseele (gitarist van Bariton Loco en Kwame MULZz), met wie ze haar nieuwe single 'Brain Fog' uitbracht in juli 2022. Ze kregen de kans dit nieuwe nummer live te presenteren via Lijfstroom. In 2023 pikte neo-klassieke godfather Nils Frahm haar debuutsingle "Damped Vibration" op in zijn befaamde playlist "Piano Day" op Spotify.

°°°

DANSENDE BEREN:

"Haar muziek klinkt nooit mierzoet, noch verdronken in verdriet. Bijgevolg zijn de gevoelens die ze portretteert heel authentiek en hebben ze vele dimensies. […] De composities zweven als wolken in elkaar, maar toch toont elke wolk een ander beeld."

LUMINOUS DASH:

"Laura Y maakt minimalistische pianomuziek, zonder te verzanden in zweverigheid en eindeloos herhaalde patroontjes. Dit soort muziek zit in de lift, denk maar aan Wouter Dewit, die via afspeellijsten een enorm publiek bereikt."


Spotify / Instagram / Website / iTunes / Bandcamp

Bookings: laurajanssens1997@gmail.com

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • Laura Y

  • 26
  • Antwerpen (BE)

  Toetsen - Piano, Compositie

Shows

Contact

Je moet ingelogd zijn om Laura Y te kunnen contacteren. Inloggen.