VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Workshop en praktijksafari rond duurzaamheid in Gent en Kiev

Workshop en praktijksafari rond duurzaamheid in Gent en Kiev

Pulse, het Transitienetwerk voor Cultuur, Jeugd & Media, organiseert regelmatig workshops en praktijksafari’s rond duurzaamheid in de de culturele culturele sector. In februari en maart staan bezoeken aan Viernulvier (Gent) en 32 Jazz Club (Kiev) op het programma.

23.01.24

Nieuws

Sinds 2021 werkt Pulse Transitienetwerk samen met Live DMA, European Network for live music venues, clubs and festivals, aan een serie internationale praktijksafari’s. De komende editie van Digital Safaris staat in het teken van duurzaamheid voor jazzclubs in uitdagende tijden. Op 29 februari van 14.00 tot 15.15 staat een digitale kennismaking op het programma met 32 Jazz Club uit Oekraïne.

De discussie gaat over de impact van de huidige Russische invasie in Oekraïne, maar ook over de uitdagingen waar de internationale muziekindustrie mee te maken heeft na COVID en andere sociaaleconomische uitdagingen. Belangrijke gebieden van onderzoek zijn de promotie van evenementen, de betrokkenheid van het publiek en logistieke overwegingen, met een bijzondere focus op de praktijken van 32 Jazz Club in Kiev, het Oekraïense Instituut en KNUTPUNKT. Daarnaast komen ook een korte kijk op de lokale Oekraïense jazzscene, authentieke gebruiken en een korte blik op een typisch Oekraïens jazzconcert aan bod.

De sessie zal ingaan op het belang van het opbouwen van netwerken voor duurzaamheid, en biedt inzicht in de praktijken van KNUTPUNKT en haar rol in het ondersteunen van lokale podia om duurzaamheid te bereiken. Daarnaast zal worden besproken hoe ‘Green Pilot Tours’, geïnitieerd door EJN, dienen als instrument om lokale jazzpodia en artiesten te inspireren om bij te dragen aan de industrie en haar duurzame groei te ondersteunen. 

Sprekers:

  • Dmytro Savkiv, manager van de 32 Jazz Club in Kiev
  • Mariana Bondarenko, verantwoordelijke muziek aan het Ukrainian Institute
  • Maria Rylander, coördinator van KNUTPUNKT (netwerk van jazz venues in Zweden)
  • Stefano Zucchiatti, content manager van het Europe Jazz Network

Deze Internationale Digitale Praktijksafari van Pulse gaat online door op donderdag 29 februari 2024 van 14u00 tot 15u15. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via deze link.
De ingeschreven deelnemers ontvangen een dag voor de start van de sessie de Zoom-link per e-mail.
Let op: Deze safari zal doorgaan in het Engels. 

Viernulvier in Gent

In het voorjaar van 2024 organiseren Pulse, EventChange en RAB/BKO, in het kader van SamenDurable, 3 bicommunautaire en interregionale activiteiten voor culturele actoren, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel, met als doel het doorbreken van de silo’s en de verspreiding en vertaling van duurzame initiatieven uit de Belgische culturele sector.

Binnen dit kader staat op 26 maart een bezoek en workshop door Greentrack Gent en VierNulVier in De Vooruit op het programma. 

Greentrack Gent maakt deel uit van het Gents Kunstenoverleg, dat ieder die bijdraagt aan de artistieke verbeelding van Gent wil verenigen en inzet op thema’s als duurzaamheid, diversiteit & inclusie en ruimte delen. Ze ondersteunen elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen, samen aankopen op te zetten, monitoren hun energieverbruik, stellen ambities op in actieplannen, ...
Kunstencentrum VierNulVier zet al sinds 2009 actief in op duurzaamheid en ecologie, zowel op artistiek als op organisatorisch en productioneel vlak (horeca, communicatie, gebouwinfrastructuur) en werkte mee aan de oprichting van Greentrack Gent.

Praktisch:

  • 10:00 : Onthaal
  • 10:15 : Introductie & uitwisseling Pulse en EventChange
  • 11:00 : Presentatie door Greentrack Gent
  • 12:30 : Lunch
  • 13:30 : Presentatie van het actieplan voor duurzame ontwikkeling van VierNulVier en gesprekstafels
  • 16:00 : Einde

Inschrijven is noodzakelijk en kan via deze link, deelname aan de activiteit en lunch is gratis.

Prolight + Sound (rechthoek 0224)

Reclame