VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Winnaars Flanders Folk Awards 2022 bekend: Raske Drenge & Sara Salverius
© studio trad

Winnaars Flanders Folk Awards 2022 bekend: Raske Drenge & Sara Salverius

Op woensdag 2 februari 2022, tijdens de Week van de Belgische muziek, reikte het Flanders Folk Network (FFN) voor de tweede keer de Flanders Folk Awards uit. Twee winnaars vielen tijdens een online awardshow in de prijzen en werden door de jury bekroond als beste liveband en voor het beste album.

02.02.22

Nieuws

Folk in Vlaanderen is springlevend. Corona of niet, veel bands bleven niet bij de pakken zitten. Door de creativiteit, het enthousiasme en de weerbaarheid van de trad scene, zijn er steengoede albums uitgekomen. En dankzij onder andere livestreaming en gemotiveerde speelplekken, werd toch heel veel live gespeeld.

Het selecteren van de winnaars was dan ook geen evidente opdracht voor de jury, bestaande uit Kurt Overbergh (AB), Lobke Aelbrecht (JazzLab), Wim Wabbes (Handelsbeurs), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Bavo Vanden Broeck (Festival Dranouter), Lua Huyghebaert (Brosella Festival), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey), Steven Reynaert (Muziekcentrum Dranouter), Sien Wynants (VRT), Koen Dhondt (Frisse Folk) & Marc Reusen (Folkfestival Ham).

En de winnaars zijn...

Na heel wat wikken en wegen, kan FFN nu met trots de winnaars voor de tweede editie van de Flanders Folk Awards voorstellen.

De prijs voor Beste Live Band gaat naar Raske Drenge. Twee jonge wolven met een gemeenschappelijke passie voor Scandinavische folkmuziek. Raske Drenge brengt nieuwe Noord-Atlantische folk met een punk attitude. Dit jonge viool- en gitaarduo stelt hun debuutalbum voor waarbij ze oude Faer erse Kv i (ballades), Noorse, Ierse en Amerikaanse traditionele muziek combineren met een unieke bombshell van transatlantische muziekstijlen als resultaat! De andere genomineerde groepen in deze categorie zijn Naragonia en Spilar. Raske Drenge gaat naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+.

Sabam for Culture bekroonde ‘Equinox’ (eigen beheer) van Sara Salverius als Beste Plaat van het afgelopen jaar. In 2018 debuteerde zij met ‘Trapped in Sight’. Een emotionele soloplaat met muziek voor accordeon die ze maakte na het afscheid van haar zus in 2017. In 2020 volgde Equinox, een tweede solo-cd met eigen muziek. In dit vervolg laat ze horen hoe verdriet en gemis een plaats heeft gekregen in haar leven, zonder dat het allesoverheersend is. Tijdens de equinox, op twee momenten per jaar, zijn de dag en de nacht overal ter wereld even lang. Voor Sara is dat een mooie overgang van een droevige periode naar een tijd waar er meer licht is. De andere genomineerde groepen in deze categorie zijn Madou met ‘Is er iets?’ (Belvedere Records) en Naragonia met ‘The Guesthouse Sessions’ (Trad Records).

Herbekijk de awardshow

Meer informatie 

Je kunt de online award show op het YouTube kanaal van het netwerk herbekijken. Meer informatie vind je op flandersfolknetwork.be

Flanders Folk Network is een initiatief van Dranouter Festival, Dranouter Centrum, Merodefestival, Muziekclub ‘t Ey, Muziekmozaïek, Studio Trad, Trad Records & VI.BE. Met de steun van Playright+ en Sabam For Culture.