VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Werkbezoeken rond duurzaamheid in de livesector

Zowel de Event Confederation als Pulse in samenwerking met Live DMA pakken deze zomer uit met een aantal praktijksafari’s en werkbezoeken rond duurzaamheid in de muzieksector. We zetten ze even op een rijtje.

30.05.23

Nieuws
© lasemo

© lasemo

Event Confederation

 • LaSemo op vrijdag 7 Juli om 17.00.
  Lasemo is een festival in Enghien dat jaarlijks 30.000 mensen host. Als pionier op het gebied van duurzaamheid heeft de organisatie een aantal maatregelen genomen: de invoering van herbruikbare bekers (nu Ecocup) en droge toiletten (nu Green Corner Toilet), duurzaam voedsel met een charter van engagement voor foodtrucks, de vermindering en sortering van afval, een scenografie op basis van gerecycleerde materialen, alsook uitgebreide werkzaamheden op het gebied van sociale inclusie en toegankelijkheid voor mensen met een handicap.
   
 • WECANDANCE op zondag 13 augustus om 14.00.
  WECANDANCE in Zeebrugge verwelkomt jaarlijks 58.000 liefhebbers van elektronische muziek. Het feit dat het festival doorgaat op het strand, zorgt voor extra uitdagingen. Wat WECANDANCE momenteel al doet op het vlak van “growing green”, lees je hier
   
 • Stories Unfold op woensdag 20 september om 14.00.
  Stories Unfold is een nieuw event van Toerisme Vlaanderen dat buitengewone kastelen en landgoederen in de kijker wil zetten. Vanaf 1 augustus tot en met 29 oktober geniet je in het Rubenskasteel van concerten, workshops, kunst en theater. Het festival vraagt alle leveranciers om een Ecocharter te ondertekenen.
   
 • OMConference op maandag 2 october om 16.25
  De organisatie van de OMConference houdt rekening met 9 pijlers bij de organisatie van een duurzaam evenement. Ze kijken naar de bereikbaarheid van de locatie en bezoekers kunnen de Elisabethzaal bijna met de trein binnenrijden. De Elisabethzaal is een Green key venue die aan alle energienormen voldoet en werkt met culinaire vegetarische catering. Ook de partners van het evenement krijgen richtlijnen voor duurzaamheid op hun stand (materialen, goodies, ...).

Inschrijven voor deze events kan via deze link. Er worden maximum 30 personen toegelaten per werkbezoek en max. 1 persoon per organisatie. 

Pulse

 • Digital Safari Finland op donderdag 15 juni om 13.00
  Enkele belangrijke spelers van de live muzieksector in Finland bundelden hun krachten om te werken aan een duurzame muziekindustrie en richtten een netwerk op genaamd KEMUT (Sustainable Music Industry Toolkit). Het netwerk heeft de ecologische voetafdruk van de Finse live muzieksector onderzocht en Elma.live gecreëerd. Dit is een digitaal platform dat informatie, hulpmiddelen en ondersteuning biedt voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling binnen de live muzieksector. Daarnaast wordt een festival, een concertzaal en het Europese Better Live project voorgesteld. Inschrijven kan hier.
   
 • Praktijksafari Walden Festival op donderdag 13 juli om 14.00.
  Walden Festival is een initiatief van de makers van Klarafestival. Walden Festival werkte samen met A Greener Festival en ze laten ook hun partners BOS+, Shake Eat en Museum voor Natuurwetenschappen aan het woord. Kruisbestuiving troef dus en ook het thema duurzame voeding staat op de agenda. Inschrijven via deze link.