VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Water & Music publiceert “opkomende technologie draaiboek voor onafhankelijke artiesten”

Water & Music publiceert “opkomende technologie draaiboek voor onafhankelijke artiesten”

Onderzoeksplatform Water & Music biedt een gratis startersgids aan voor artiesten en entourage die focussen op het gebruik van nieuwe technologieën zoals AI, Web3 en de Metaverse.

06.02.24

Nieuws

De onafhankelijke muzieksector wordt in 2024 nog steeds geconfronteerd met verschillende uitdagingen op macroniveau. Nu het door technologische vooruitgang makkelijker dan ooit is om muziek te maken, raakt de markt steeds meer verzadigd (in 2023 werden er elke week gemiddeld 103.500 nieuwe nummers op streamingdiensten toegevoegd). Opkomende artiesten concurreren rechtstreeks met bestaande sterren om de aandacht van het publiek. En verder is het steeds moeilijker voor sommige artieste om royalty's te krijgen voor streaming, met de op handen zijnde veranderingen in de uitbetalingsmodellen voor streaming. 

Opkomende technologieën - waaronder digitale innovaties zoals AI, VR en blockchain die de manier waarop muziek wordt gemaakt, gedistribueerd en te gelde gemaakt kunnen veranderen - kunnen vanuit die optiek een middel zijn om artiesten te helpen. Opvallen in een overvol landschap en inkomstenstromen uitbreiden door fanbases op nieuwe manieren te bereiken en te betrekken, buiten de dominante manieren van consumptie.

Praktische gids

Water & Music biedt nu online een gratis praktische gids over opkomende technologie voor onafhankelijke artiesten aan. Die is bedoeld voor artiesten, teamleden van artiesten en oprichters van startups - die graag een brug willen slaan tussen de nieuwste opkomende technologietrends in entertainment en het kritische perspectief dat nodig is om een echt impactvolle creatieve strategie te ontwerpen.

De gids focust in 3 hoofdstukken op AI, Web3 en de Metaverse en bevat:

  • stroomdiagrammen en marktkaarten die de beste opkomende technologische tools identificeren 
  • strategie-checklists om ervoor te zorgen dat een opkomend technologieproject klaar is voor succes
  • case studies over belangrijke onafhankelijke muziekprojecten die opkomende technologie op doordachte wijze integreren in hun creatieve en zakelijke strategieën
  • beperkingen rond de juridische, logistieke en marketingelementen van opkomende technologie, met tips om de bijbehorende risico's te beperken
  •  en woordenlijsten die de mechanismen van opkomende technologie in eenvoudige termen weergeven

De volledige gids kan je hier downloaden.