VI.BE

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de muzieksector?

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de muzieksector?

Er zijn opnieuw strengere regels van toepassing voor concerten en evenementen. Ook voor repetities zijn er enkele belangrijke ingrepen. We overlopen de nieuwe regels voor onze muzieksector.

06.12.21

Nieuws

Na het overlegcomité van afgelopen vrijdag was het duidelijk dat er stevige inspanningen nodig zijn om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor evenementen gelden de volgende regels voor evenementen:

  • binnen: max. 200 personen, enkel zittend, met mondmasker én met CST vanaf 50 personen. Onder de 50 personen is het mondmasker sowieso verplicht en kan je met CST werken als je dat op voorhand aankondigt. 

  • buiten: mondmaskerplicht met verplicht CST vanaf 100 personen. Onder de 100 personen buiten is het mondmasker verplicht en kan je met CST werken als je dat op voorhand aankondigt. Werk je zonder CST, dan moet je wel social distancing kunnen garanderen en aan crowd management doen.

  • discotheken en dancings: verplicht gesloten

Ook voor repetities en andere ‘private bijeenkomsten’ zijn er nieuwe maatregelen. Volgens de laatste van het Koninklijk Besluit moeten deze activiteiten worden stilgelegd tot 28 januari. Deze interpretatie staat ook te lezen in het Basisprotocol Cultuur.

Wat kan wel nog?

  • Je mag wel nog steeds mensen bij je thuis uitnodigen om van daaruit te repeteren, maar gebruik je gezond verstand en kruip niet met te veel mensen in een te kleine, slecht geventileerde ruimte. In een vakantiehuisje mag je met max. 15 personen samenkomen om te repeteren.

  • Is de repetitie openbaar en toegankelijk voor een publiek, dan kan het gezien worden als evenement en kan het georganiseerd worden volgens de regels die we hierboven meegaven.

  • Professionele muzikanten kunnen blijven repeteren zonder beperkingen. Hier zijn de regels rond telewerk van toepassing.

  • Workshops en opleidingen blijven mogelijk onder de regeling van de diensten van ondernemingen aan consumenten. Dus: als je met je organisatie workshops of lessen aanbiedt die je publiek communiceert en waar het brede publiek zich voor kan inschrijven, dan kan het voorlopig nog. Je moet wel de maatregelen uit het protocol cultuur volgen: preventiemaatregelen duidelijk communiceren, handhygiëne, ventilatie…

  • Concertzalen zijn niet helemaal dicht, dus blijf naar concerten gaan in de meest veilige omstandigheden.

De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 28 jaunari. 

Deze nieuwe regels hebben opnieuw een grote impact op het werk in onze sector. Er werden ook steunmaatregelen aangekondigd, maar daarover zijn de details nog niet bekend. Van zodra we hier meer over weten, hoor je het zeker op onze kanalen! 

Stay safe!

Kan je een beroep doen op het corona-overbruggingsrecht?

Culturele activiteiten enkel nog mogelijk met 200 bezoekers

Open brief: laat de muzieksector ook in deze vierde golf niet in de steek

Ad - vacature advies

Reclame