VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Vlaams muziekarchief verhuist naar de Muziekbibliotheek in Gent

Vlaams muziekarchief verhuist naar de Muziekbibliotheek in Gent

Wil je luisteren naar een Vlaamse zangeres uit de vorige eeuw die je niet meteen online kan terugvinden? Ben je op zoek naar een specifiek album dat werd uitgebracht in Vlaanderen in de jaren ’80? Vanaf volgend jaar kan je terecht bij het Vlaams muziekarchief in de Muziekbibliotheek van het KASK & Conservatorium in Gent. Kunstenpunt verhuist deze zomer het volledige Vlaamse muziekarchief naar de Gentse binnenstad waar je de muziek uit het archief kan beluisteren.

19.06.23

Nieuws

Het Vlaamse muziekarchief

Toen Kunstenpunt in 2015 ontstond uit een fusie van het Vlaams Theater Instituut, BAM en het Muziekcentrum Vlaanderen, kwam het Vlaams muziekarchief mee naar de nieuwe organisatie. Het archief was een samenvoeging van een aantal schenkingen en werd vanaf 2000 aangevuld met elke nieuwe muziekuitgave uit de Vlaamse muziekscene. We tellen vandaag meer dan 40.000 platen en CD’s. Het archief is quasi volledig en werd tot nu toe ondergebracht in een grote kelder in Brussel. Dat waren geen goede omstandigheden voor het archief. De muziek was er ook niet
toegankelijk voor publiek. Kunstenpunt ging op zoek naar een partner om de collectie over te nemen en beschikbaar te maken voor een breed publiek. Die partner vonden ze in Gent bij het KASK & Conservatorium.

Het KASK & Conservatorium zal de collectie bewaren op één van hun locaties aan de Reep, in het centrum van Gent. Ze planten op de locatie een luisterpunt en ze voorzien mogelijkheden voor evenementen en expo’s met materiaal uit het archief. Kunstenpunt blijft voorlopig eigenaar van het archief.

Nieuwe Vlaamse muziekuitgaven

Het Vlaams muziekarchief is niet afgesloten en kan verder blijven groeien. Samen met VI.BE en CEMPER zet Kunstenpunt zich in om het archief in de toekomst verder aan te vullen met nieuwe muziek. 

Stage oproep 2023

Reclame