VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE platform krijgt Nederlands evenbeeld: SONAR
poppunt overrijsel, poppunt gelderland en VI.BE vieren licentiedeal

VI.BE platform krijgt Nederlands evenbeeld: SONAR

VI.BE platform kreeg een futureproof make-over, en die ging niet onopgemerkt voorbij in het buitenland. Zo staat er met SONAR een eerste kansenplatform gebouwd op de technologie van VI.BE in de steigers in Nederland. Vlaamse technologie maakt zo ook de weg vrij voor Nederlands muzikaal talent. Zaterdag 21 januari wordt het voorgesteld op Eurosonic, ontdek er nu al alles over.

17.01.23

Nieuws

De succesformule van VI.BE platform is al sinds het begin simpel, maar doeltreffend. Met de opstart – zo’n 15 jaar geleden – zette VI.BE een nieuwe standaard in de manier waarop programmatoren en media nieuw talent scouten, voordien was men namelijk enkel op fysieke cassettes of cd’s aangewezen in het maken van programmatiekeuzes. Dankzij de laagdrempeligheid – artiesten én organisatoren kunnen er makkelijk gebruik van maken voor speel- en mediakansen – veranderde VI.BE platform het Vlaams muzieklandschap voorgoed.

Klaar voor de toekomst: welkom VI.BE platform 3.0

Het platform werd ontwikkeld door Senne Van Den Bogaert en webbureau LodgON, een trouwe VI.BE partner die het idee wist te vertalen in destijds grensverleggende technologie voor Vlaanderen. “We zijn als softwareontwikkelaar meegegroeid met VI.BE platform. Dit is het perfecte voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen bedrijfsleven en non-profit rond een maatschappelijk doel,” aldus Johan Vos van LodgON.

Maar ook succesformules moeten bijgeschaafd worden, daar maakten we tijdens de coronapandemie werk van. Artiesten vonden toen namelijk amper speelkansen, waarop VI.BE besliste om een nieuwe, futureproof versie van het kansenplatform te ontwikkelen om na de crisis dubbel zo hard klaar te staan om dat jonge talent op te vangen. En die gedachte blijkt niet verkeerd: het vangnet is ook na de pandemie nodig. Het blijft ook nu moeilijk om speelkansen te vinden voor jong talent.

“We zijn enorm blij dat de technologie van VI.BE na al die jaren van bewezen dienst nu ook over de landsgrenzen heen het verschil kan betekenen voor jonge artiesten”

Luc Nowé, onze coach

SONAR: Vlaamse technologie krijgt Nederlands verhaal

De nieuwe technologie maakt het bovendien ook mogelijk om één of meerdere licentieplatformen op te zetten in het buitenland, en die nieuwe feature wekte interesse op vanuit onder andere Nederland. Daar staat nu het eerste Nederlandse kansenplatform ‘SONAR’ in de steigers, gebaseerd op de Vlaamse technologie en manier van aanpak van VI.BE. 

Ontwikkelaars in Nederland zijn niet toevallig Poppunt Overrijsel en Poppunt Gelderland: de twee Oost-Nederlandse organisaties zijn de tegenhangers van VI.BE (vroeger ook Poppunt genaamd) en delen dezelfde waarden en missie rond talentontwikkeling. Samen met de toonaangevende muziekclubs in de regio zoals Doornroosje (Nijmegen), Luxor Live (Arnhem), Gigant (Apeldoorn), Hedon (Zwolle), Burgerweeshuis (Deventer) en Metropool (Hengelo) stappen ze mee in een licentieverhaal. Dankzij de Vlaamse innovatie van VI.BE krijgen beginnende Nederlandse artiesten, dj’s en producers nu ook een toegangspoort tot hun eigen podia en media. Deze unieke samenwerking tussen België en Nederland wordt voorgesteld door o.a. collega Stijn Lemaire op zaterdag 21 januari op Eurosonic (Groningen).

VI.BE platform in cijfers 

Tot op de dag vandaag vonden meer dan 22.000 artiesten de weg naar de kansen op VI.BE platform. Onder de alumni: Charlotte de Witte, Bazart, Tamino, School Is Cool, Brutus, Whispering Sons, Meskerem Mees,... Ooit schreven ze zich in op VI.BE platform, intussen zijn ze bekend op de grote podia in binnen- en buitenland. Samen met 700 organisatoren en media – van lokale cafés en jeugdhuizen tot Studio Brussel, Ancienne Belgique of zelfs Tomorrowland – creëerde VI.BE over de jaren heen ondertussen meer dan 16.000 kansen, zoals shows, airplay en reviews. Een mooi palmares dat de komende jaren enkel nog zal aandikken, in binnen- én buitenland.

In de pers

De Tijd – Vlaamse cultuurtech steekt grens over

‘Vlaamse Myspace’ VI.BE breidt uit naar Nederland

Lees hier het volledige persbericht.