VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Acties over heel het land: dit is de vierde Week van de Belgische muziek

Acties over heel het land: dit is de vierde Week van de Belgische muziek

Van korting op babysits, de 15e verjaardag van Rampage en awardshows binnen zo goed als alle genres! De Week van de Belgische muziek, onder impuls van VI.BE en VRT, wordt weer o-ve-ral en op alle manieren gevierd. Van 22 t.e.m 28 januari richten we voor de vierde keer de schijnwerpers op onze bloeiende muziekscene en maken we er samen een knalfeest van. Ontdek wat er allemaal te gebeuren staat en vier mee! 

15.01.24

Nieuws

VI.BE, VRT, Conseil de la Musique, Court-Circuit en RTBF slaan opnieuw de handen in elkaar, samen met talloze partners uit de muzieksector en diverse media. Op televisie- en radiozenders van VRT wordt heel de week gefocust op Belgische muziek. Zo zendt StuBru live uit vanuit de vernieuwde Beurs in Brussel en maken ze de winnaars van De Nieuwe Lichting bekend, focust Radio 1 o.a. weer op hun Belpop100, passeert er elke dag een Belgische artiest in Dagelijkse Kost op VRT 1, komen de Toots sessies terug op Canvas en ook Radio2, MNM, Klara, Ketnet en VRT MAX doen heel de Week mee. Maar ook o.a. Willy, Play Nostalgie, BRUZZ en Urgent zetten hun programmatie volledig in het teken van de lokale muziekscene met livesessies, interviews, muzikale gasten en meer! Muziek van hier is dit jaar meer dan ooit vertegenwoordigd op alle netten van RTBF. Zo ook op La Une, waar elke dag van ‘de Week’ een bekend persoon zijn, haar of hun favoriete Belgische act voorstelt. De Week van de Belgische muziek, ontstaan in coronatijden, is uitgegroeid tot een onmisbaar jaarlijks event om en masse onze prachtige Belgische muziekscene in al haar facetten te vieren.

“De extra ondersteuning en de aandacht die de Week van de Belgische muziek teweegbrengt, zorgt voor een boost in visibiliteit, verkoop en streams voor al onze lokale artiesten.”

Patrick Guns, managing director Universal Music Belgium

“Tijdens de Week van de Belgische muziek straalt lokaal talent als nooit tevoren. Het is een schitterende ode aan onze rijke en diverse muziekscene. Iets om fier op te zijn!”

Luc Nowé, directeur VI.BE

Awards, Awards, Awards

Deze editie van ‘de Week’ wordt één groot feest, want er staan maar liefst drie awardshows op de planning. De MIA’s, die voor het eerst middenin de Week vallen, de Flanders Folk Awards én de gloednieuwe Belgian Worldwide Music Night Awards zetten de Belgische artiesten van 2023 extra in de bloemetjes.

Meer dan alleen feest

Maar de Week van de Belgische muziek is meer dan enkel feest. Zo gaan VI.BE en AB op 23 januari in gesprek over het prangende thema Ouderschap in de muziek. In de intieme setting van de AB club screenen ze een aflevering van She They Us met Charlotte Adigéry in de hoofdrol. Nadien volgt er een interactief panelgesprek met o.a. Selah Sue en Porcelain id. Om het thema kracht bij te zetten biedt de Bsit-app vanaf vandaag tot en met het einde van de Week van de Belgische muziek een korting van 50% aan iedereen die een babysit zoekt om een actie tijdens de Week bij te wonen. Meer info hierover vind je hier. 

Op 27 januari bundelen Stad Antwerpen, VI.BE en Trix dan weer de krachten voor een interessante talk van Shain Shapiro (UK), de auteur van ‘This must be the place - How music can make your city better’, over de impact van muziek op stedelijke ontwikkeling. Dit in het kader van Klankbad, een gratis inspiratie- & adviesdag voor artiesten in Trix. 

All over the place 

Eeuwige twijfelaars halen best hun planner boven, want tijdens de Week van de Belgische muziek valt er overal wel iets te beleven, ook over de taalgrens heen! Van concertzalen tot cultuurcentra, platenwinkels, muziekcafés, instrumentenwinkels, jeugdhuizen en zelfs frituren, van in de grootste steden tot in de kleinste gehuchten, overal en in héél het land wordt muziek van hier gevierd. Wij helpen je alvast op weg met een kleine selectie. 

Dankzij de Vinyl Spécial van Universal en Musicstation.be kan je bijvoorbeeld genieten van Belgische muziek bij je frituurbestelling. Om deze actie te lanceren kan je op 19 januari, vlak voor ‘de Week’, alvast komen raven tot de vroege uurtjes in frituur Mayo. Wil je Chibi Ichigo’s nieuwe album alvast pre-listenen? Dat kan gewoon samen met Chibi in haar eigen bed. Heb je zin om je kennis van Belgische muziek bij te schaven? Ga dan naar de Belpop Bonanza Superstar avond in 4AD. Zak op 22 januari af naar Ha Concerts en vier er mee het Feest van de Gentse muziekscene of kampeer voor de AB, want daar valt elke avond wel iets te beleven! 

En uiteraard zijn er opnieuw concerten everywhere: met Frank Vander Linden in Muziekcentrum Dranouter, Helena Mayorga Paredes in de muziekwinkel van Leo Caerts, Helmut Lotti in CC De Plomblom, Dijf Sanders & SCHNTZL in Muziekclub N9, Lazarro, KreepThaGod of CERE die beide taalgemeenschappen vertegenwoordigen in de Botanique, La nuit de la musique belge in La Ferme, de all female line-up met Noa Lee, Rosa Butsi, STACE en Alderson in BXL central (chez PIAS), Baliesessies in de bib van Wetteren, Brahms’ Vierde symfonie in Bozar, gedirigeerd door Stefaan Degand en veel meer! Ook Stad Diest gaat weer all out met gelegenheidsbands, showcases en Diestse muziek in de winkelstraten. 

Daarnaast kan je online én offline genieten van heel wat acties. Denk maar aan playlists, kortingen van je favoriete platenwinkel, releases, toffe Instagramchallenges en festival line-ups! Wil je ook na ‘De Week’ blijven vieren? Doe dan mee aan de online wedstrijd van Lotto en de Nationale Loterij Club en maak kans op 1 jaar lang gratis concerten voor twee.

Van klassiek tot hiphop: de hele scene knalt mee

De Week van de Belgische muziek onthult de schat aan diverse genres in onze prachtige muziekscene. Naast awardshows voor worldwide en folk kunnen drum & bass en dubstep enthousiastelingen zich op 27 of 28 januari bijvoorbeeld reppen naar De Studio om het 15-jarig bestaan van Rampage te vieren. Verder kunnen hiphopfanaten op 24 januari meedoen aan workshops over stage performance en studiotechnieken onder begeleiding van Moedertaal, en daarna shinen op het podium in Jeugdhuis De Branding. Liefhebbers van klassiek kunnen die dag dan weer genieten van de uitzonderlijke interpretatie van Bach door het Collegium Vocale Gent in Flagey. Fans van het hardere genre kunnen alles losgooien op 25 januari in Cactus café bij SKEMER en Pruillip. Doorwinterde jazzers zakken op 28 januari maar beter af naar muziekcafé HOF voor de Jazz Cat Club Show van Kuna Maze dankzij Muziekcentrum Track en Wilde Westen en voor de liefhebbers van het Nederlandstalige lied is CC Scharpoord op 25 januari de ideale plek met ‘De Lage Landen Liedjes’.

Alle acties zijn terug te vinden op www.weekvandebelgischemuziek.be

VI.BE en VRT roepen iedereen op om van 22 januari tot en met 28 januari extra aandacht te besteden aan Belgische muziek en mee te vieren. Dit kan door bijvoorbeeld concerttickets te kopen, Belgische muziek te streamen, deel te nemen aan één van de initiatieven in de Week of online mee te delen met de hashtag #weekvandebelgischemuziek.